Krevetės pomidorų padaže

Krevetės pomidorų padaže

Pats paprasčiausias, bet tikrai neprasčiausias, krevečių valgymo būdas. Šį patiekalą gaminam sočiai vakarienei, kai norisi dažyti padažą duona ir neskubant gliaudėti krevetes. Pasiruoškit šiek tiek susitepti pirštukus.

Mums reikės

Įrankiai: didelė, neprideganti keptuvė su dangčiu, mentelė maišyti, aštrus peilis, pjaustymo lentelė, ir matyt viskas.

Ingredientai pomidorų padažui (2-3 valgytojams): keli šaukštai alyvuogių aliejus kepimui, česnako viena ar net dvi galvutės. Man daugiau česnako yra skaniau. Aš sudedu česnaką į grūstuvę, tada gerai trinkteliu ir išlupu, šiam patiekalui nebūtina kažkaip smulkiai pjaustyti, kaip tik, didesni, nelygūs gabalai – pats tas. 300 g pomidorų, jei naudojat vyšninius, juos tiesiog nuplaukit, nusausinkit ir pradurkit, ar perpjakute pusiau. Drąsiai galite naudoti konservuotus, slyvinius pomidorus, tik rinkitės geresnės kokybės. Dar reikės aitrios paprikos, pvz. kajeno dribsnių, galima skaninti provanso žolelėmis ir skanu pagardinti šviežiomis petražolėmis.

Kiek krevečių reikia? Jei ruošite su galvomis ir neluptas – reikės daugiau. Nes 55% krevetės svorio tenka galvoms ir kiautams ir tik 45 proc. valgomai daliai. Gaminant su padažu vienam žmogui reikėtų planuoti apie 300 gramų neluptų krevečių arba 100 – 150 g be galvų ir kiautų.

Gaminimas

Didesnėje, nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, turi būti karštas, bet nerūkti. Suberkite česnakus ir maišydami lengvai apkepkite, kad pagelstų, neturi pradėt ruduoti. Suverskite pomidorus, jei kepate šviežius, uždenkite keptuvę ir pakepkite kol paleis sultis. Jei naudojate konservuotus, pakepkite apie 10 minučių kol užkais ir masė ims blizgėti. Suverskite nusausintas krevetes. Uždenkite keptuvę ir pakepkite ant vidutinės kaitros 5 minutes ar daugiau, jei kepate stambesnes. Stebėkite spalvą, pilkos, nevirtos krevetės ims raudonuoti. Jei kepate gambon, ar panašias rūšies, kurios nevirtos jau yra rausvos spalvos, stebėkite kada jos iš peršviečiamų tampa matinėmis. Jokiu būdu neperkepkite! Perkeptos krevetės įgauna miltinį skonį, ypač jei gaminate iš atitirpintų (o tokių paprasčiausia įsigyti).

Pabarstykite kajeno pipirirais, druska. Suberkite petražoles.

Patarimai. Jei norite lengviau išgliaudėti krevetes, prieš jas gaminant įpjaukite kiautą iš nugarinės pusės. Jei norite elegantiškesnio patiekalo, vaišinsite svečius ar šiaip, gliaudėjimas pirštais neatrodo sexy, pabandykite pusiau išrengti. Palikite galvas, uodegėlės patį galiuką, bet nulupkite kiautą visą kiautą. Su peiliu ar dantų krapštuku ištraukite per nugarą ir per pilvą einančius siūlus. Bus gražiau.

Tokias, pusiau išluptas krevetes, arba jei kepsite visai išgliaudėtas, gaminkite trumpiau. Krevetės labai greitai pasigamina.

Labai geras straipsnis kaip kepti ir neperkepti krevetes yra Bon Apetit, paskaitykite.

Marinuoti ar nemarinuoti? Jei kepu išluptas, šiek tiek pamarinuoju, bet ne tiek, kad krevetės skonio įgautų, kiek nesinori, kad sugestų, nes vistiek, jei taip ruoši, reikia pradėti gaminti šiek tiek anksčiau. Marinavimas pats paprasčiausias, šiek tiek smulkinto česnako, šiek tiek kajeno ir šlakelis alyvuogių aliejaus. Jei kepame visas krevetes, o dažniausiai, kai gaminam greitai šiokią savaitės dieną – nemarinuojame. Pakanka to skonio, kurį pasiima iš padažo.

Man šitas receptas yra išsigelbėjimas, kai nežinai ką pagaminti. Paprastai spintelėje visada būna konservuotų pomidorų, o šaldiklyje krevečių. Net ir bagetę, ar vieną kitą užsilikusią čiabatos riekelę galima rasti šaldiklyje, tereikia prikelti orkaitėje ar skrudintuve.

Išbandykit panašų, tik sodresnį, su daugiau ingredientų krevečių receptą su chorizo.

Skanaus!



1 thought on “Krevetės pomidorų padaže”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *