Benedikto kiaušiniai ir daugybė jų versijų

Vos tik Benedikto kiaušiniai prasimušė į lietuviškų restoranų meniu, iškart ten įsitaisė ir tapo vos ne vėlyvųjų savaitgalio pusryčių sinonimu. Aš beveik visada, jei tik kiaušinių meniu yra benediktai, juos užsisakau. Ir beveik visada gaunu bandelę su rūkytos lašišos griežinėliais, minkštai virtu kiaušiniu be lukšto ir olandezo padažu. O „kas blogai” -, paklausite, – viskas puikiai, tiesiog taip patiekti kiaušiniai ištiesų nėra tie tikrieji benediktai, bet išties labai populiari versija. Taigi, apie viską iš eilės.
Šiek tiek istorijos
Eggs Benedict patiekalas sukurtas XIX amžiaus pabaigoje. Viena iš populiariausių versijų sako, kad tokį patiekalą užsisakė Lemuel Benedict, Niujorko viešbučio „Waldorf Astoria“ svečias. Jis paprašė virėjo pagaminti kiaušinius su šonine ir padažu, kas vėliau tapo žinomu kaip Eggs Benedict. Waldorfo viešbutis kulinarijos istorijoje dar žinomas ir dėl Red Velvet torto, na ir Valdorfo salotų.
Vėliau pasipylė įvairiausios benedikto versijos su savais pavadinimais.
Eggs Royal galimai atsirado kaip Egg Benedict variantas, pakeitus šoninę rūkyta lašiša. Patiekalas tikrai daug prabangesnis, o man ir skanesnis.
Ir tuomet dar yra Eggs Florentine, kulinarijoje florentine vadinami patiekalai su špinatais. Eggs Florentine, tai benedikto kiaušinių versija, su blanširuotais špinatais vietoj šoninės.
Kitos versijos
- Eggs Benedict: angliška bandelė, šoninė, kiaušinis be lukšto ir Hollandaise padažu.
- Eggs Royal: angliška bandelė, lašiša, kiaušinis be lukšto ir Hollandaise padažu.
- Eggs Florentine: angliška bandelė, špinatai, kiaušinis be lukšto ir Hollandaise padažu.
- Eggs Neptune: angliška bandelė, krabų mėsa, kiaušinis be lukšto ir Hollandaise padažu.
- Avocado Toast Eggs Benedict: toast vietoj angliškos bandelės, avokadai, kiaušinis be lukšto ir Hollandaise padažu.
Ir dar gausybė kitokių.
Aš paprastai namuose gaminu benedikto kiaušinius su skrebučiu, avokadu, lašiša ir olandezu, bet šį kartą sumaniau paruošti klasikinius Eggs Benedict, Eggs Royal ir Eggs Florentine taip kaip ir priklauso, nuo nulio, su namuose keptais english muffins, angliškomis bandelėmis.
Receptai
English Muffins, angliškos mielinės bandelės
Tai paprastos, mielinės bandelės, tiesiog kepamos ne orkaitėje o ant keptuvės. Pakildinama mielinė tešla, iškočiojama kad būtų poros centimetrų storio, tuomet su kulinariniu žiedu ar tinkamo dydžio dubelėliu išpjaunami skrituliai ir dar paliekami pakilt, šiek tiek pabarsčius miltais, kad neliptų.

Kuomet pakyla, kepama ant nedidelės kaitros keptuvėje po 7 minutes kiekviena pusė. Aš patepiau špižinę keptuvę aliejumi ir kepiau uždengusi dangčiu, kad neperdžiūtų. Kitą kartą naudosiu kur kas mažiau miltų „pabarstymui”, o išvis geriausia barstyti rupesniais miltais , pvz, manų kruopomis; dar mažiau aliejaus, ir kepsiu ant dar mažesnės kaitros (kepiau ant 5 padalos iš 10ies).

Bandelės valgomos šiltos. Padalinamos per pusę, jei reikia šiek tiek įpjaunant ir pasukant, panašiai kaip atskiriami macaroonsai, tepama džemu. Rašo, kad galima pasigaminti iš anksto, laikyti sandariame inde, bet šviežios daug minkštesnės ir skanesnės.
Štai kelios receptų versijos iš patikrintų šaltinių. Visos jos labai panašios. Aš gaminau pagal pirmąjį, be sviesto, tik maišiau vandenį su pienu per pus.
King Arthur Baking English Muffins
Ingredientai:
- 500 g miltų (priklausomai nuo tipo)
- 300 ml šilto vandens
- 7 g sausų mielių
- 10 g druskos
- 20 g cukraus
- 30 ml pieno
Instrukcijos:
- Sumaišykite mieles su šiltu vandeniu ir leiskite 5-10 minučių, kol putos susidarys.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų, tada pridėkite mielių mišinį ir pieną. Minkyti apie 5-7 minutes.
- Uždengę palikite tešlą pakilti valandai.
- Iškočiokite tešlą apie 2 cm storio ir supjaustykite apskritimus. Palikite pakilti dar 30-45 minutes.
- Kepkite ant sauso karšto paviršiaus, kol abi pusės bus auksinės rudos.
Šaltinis: King Arthur Baki
BBC Good Food English Muffins
Ingredientai:
- 500 g miltų
- 7 g sausų mielių
- 300 ml šilto pieno
- 1 šaukštas cukraus
- 1/2 šaukštelio druskos
- 30 g sviesto
Instrukcijos:
- Sušildykite pieną ir ištirpinkite sviestą.
- Sumaišykite miltus, mieles, druską ir cukrų. Pridėkite šiltą pieną ir minkykite, kol tešla taps elastinga.
- Palikite tešlą kyti valandą.
- Iškočiokite tešlą ir supjaustykite. Palikite pakilti apie 30 minučių.
- Kepkite ant karšto paviršiaus iki auksinės rudos spalvos, apie 6-8 minutes kiekvienai pusei.
Šaltinis: BBC Good Food
America’s Test Kitchen English Muffins
Ingredientai:
- 450 g miltų
- 350 ml pieno
- 10 g druskos
- 7 g sausų mielių
- 25 g cukraus
- 30 g sviesto
Instrukcijos:
- Pieną sušildykite iki apie 43°C ir sumaišykite su mielėmis, leiskite stovėti apie 10 minučių.
- Sumaišykite miltus, druską ir cukrų, tada pridėkite mielių mišinį ir sviestą. Minkyti 5-7 minutes.
- Uždengę palikite tešlą pakilti 1 valandą.
- Iškočiokite tešlą ir supjaustykite apskritimus. Palikite pakilti dar 30-45 minutes.
- Kepkite ant karšto paviršiaus, kol abi pusės gražiai paruduos.
Šaltinis: America’s Test Kitchen
Hollandaise, olandiškas kiaušinių ir sviesto padažas
Toliau, Hollandaise padažo gaminimas. Reikia porą trynių suplakti su pora šaukštų citrinos sulčių, arba perpus su vandeniu skiestu vyno actu, tuomet indą su kiaušinių plakiniu šildyti virš kaistančio puodo su vandeniu ir po truputį įplakinėti kambario temperatūros sviestą. Pagardinti druska, tinka muskatas, baltieji pipirai.
Hollandaise padažas
Ingredientai (užteks 4 porcijoms)
- 2 tryniai
- 10 ml citrinos sulčių
- 120 g kambario (arba ištirpinto) sviesto
- Druska, pipirai, muskato riešutas pagal skonį
Instrukcijos:
- Sumaišykite trynius ir citrinos sultis.
- Indą šildykite virš puodo su vos kunkuliuojančiu vandeniu. Nuolat maišykite.
- Variantas A, po truputį, ne daugiau nei po 10g, dėkite minkštą, kambario temperatūros sviestą ir maišykite kol ištirps, tuomet dėkite kitą ir taip visus.
- Variantas B, labai lėtai pilkite ištirpintą sviestą, nuolat maišydami.
- Pagardinkite druska ir pipirais, pamaišykite dar kelias minutes kol padažas taps kremiškas.
Kiaušiniai be lukšto, kaip išvirti
Yra daugybė būdų virti kiaušinius be lukšto, egzistuoja net specialūs silikoniniai indeliai. Aš moku du ir jais dalinuosi.
Garantuotas, tinkamas jei reikia paruošti kelis kiaušinius:
Nedidelį dubenėlį ar puodelį uždengti maistine plėvele ir ją šiek tiek paspausti, kad atsirastų įdubimas, patepti lašeliu aliejaus, įmušti kiaušinį ir užvynioti. Virti karštame vandenyje 3-4 minutes, kol baltymas taps neperšviečiamas. Išvirus atsargiai išimti iš maišelio.
Jei reikia paruošti pusryčius didesnei kompanijai greičiau bus tiesiog leisti kiaušinius į puodą. Čia pravers kelios gudrybės.
- Rinkitės didesnį puodą, aš gaminu gilioje keptuvėje aukštesniais kraštais.
- Vandens pilkite kad būtų 5 cm gylis.
- Užvirkite, ir sumažinkite ugnį, turi vos kilti burbuliukai.
- Vandenį pasūdykite ir įpilkite acto, apie 15 ml/litrui.
- Po vieną įleiskite kiaušinius, galite prieš tai įmušti puodelyje ar iškart tiesiai į vandenį.
- Virkite apie 4 minutes, kol baltymai taps nebe skaidrūs ir pabals.
- Tuomet kiaurasamčiu išimkite kiaušinius, prieš dėdami ant bandelės nusausinkite popieriumi kiaurasamtį.
Kuo kiaušiniai šviežesni tuo baltymai vientisesni, tvirtesni, nepasklinda po vandenį. Kai kas pataria pradžioje kiaušinius įmušti į sietelį ir leisti nuvarvėti. Dar nebandžiau taip gaminti, todėl negaliu nei patvirtinti nei nepaneigti.
Benedikto kiaušiniai po žingsnelį
Pagaliau atėjo benediktų eilė.
Gaminimo seka tokia
- pasiruoškite lėkštes kuriose serviruosite
- pasiruoškite ingredientus, lašišos griežinėlius Eggs royal kiaušiniams; tikriesiems benediktams paskrudinkite šoninę ir palikite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus; verdančiu vandeniu nuplikykite špinatus florentinams.
- Užsikaiskite vandenį kiaušiniams be lukšto
- Gaminkite olandezą, pabaigoje nukelkite puodą su dubeniu nuo ugnies, pridenkite rankšluosčiu ir palikite šiltai. Prieš pat patiekiant dar šiek tiek paplakite.
- Sudėkite bandeles į skrudintuvą
- Suleiskite kiaušinius
- Kol kiaušiniai verda pradėkite serviruoti: į lėkštes dėkite bandeles, ant kiekvienos sudėliokite lašišą/šoninę/špinatus kaip priklauso pagal patiekalą.
- Dėkite po kiaušinį
- Užpilkite olandezu
Skanaus!
Ir štai dar receptai kiekvieno:
Egg Benedict
Ingredientai, 2 porcijos:
- 2 angliškos bandelės (apie 150 g)
- 4 kiaušiniai (apie 240 g)
- 4 riekės šoninės (apie 120 g)
- Hollandaise padažas
Instrukcijos:
- Pakepinkite šoninę iki traškumo.
- Išvirkite kiaušinius be lukšto (apie 3-4 minutes).
- Bandeles perpjaukite išilgai ir paskrudinkite.
- Ant kiekvienos bandelės pusės dėkite šoninę, po to kiaušinį ir užpilkite Hollandaise padažu.
Egg Royal
Ingredientai, 2 porcijos:
- 2 angliškos bandelės (apie 150 g)
- 4 kiaušiniai (apie 240 g)
- Rūkytos lašišos gabaliukai (apie 120 g)
- Hollandaise padažas
Instrukcijos:
- Išvirkite kiaušinius be lukšto (apie 3-4 minutes).
- Bandeles perpjaukite išilgai ir paskrudinkite.
- Ant kiekvienos bandelės pusės dėkite rūkytą lašišą, po to kiaušinį ir užpilkite Hollandaise padažu.
Egg Florentine
Ingredientai, 2 porcijos:
- 2 angliškos bandelės (apie 150 g)
- 4 kiaušiniai (apie 240 g)
- 250 g špinatų, lengvai pakepintų
- Hollandaise padažas
Instrukcijos:
- Išvirkite kiaušinius be lukšto (apie 3-4 minutes).
- Bandeles perpjaukite išilgai ir paskrudinkite.
- Ant kiekvienos bandelės pusės dėkite špinatus, po to kiaušinį ir užpilkite Hollandaise padažu.
Pabaigai
Ar buvo verta pagaminti benediktus nuo nulio? Taip. Buvo įdomu ir smagu išbandyti. Tačiau, ranką prie širdies pridėjus galiu pasakyti, kad tai nei greita, nei labai lengva, todėl ir toliau procesą trumpinsiu 🙂
Angliškas bandeles palieku anglams, o man puikiai tinka baltos duonos skrebutis. Tas pirmasis benediktas, Eggs Benedict, taip pat ne mano favoritas, kaip ir jo špinatinė versija. Lieku prie Eggs Benedict Avocado Toast ir dar su lašiša, net nebūtinai rūkyta, mūsų namuose sūdyta man idealiai tinka. Štai jos receptas.
Šiaip tai, dar geriau pagalvojus, kiek nemažai pastangų reikia įdėti patiekalui suruošti, vėlyvieji pusryčiai restoranėlyje, o jei dar ji lauko terasoje ir su taure mimozos, skamba kaip verti kiekvieno cento 🙂