Apie tvarką ir naudingus įpročius virtuvėje

Apie tvarką ir naudingus įpročius virtuvėje

Tvarka ir naudingi įpročiai

Daug kam norą gaminti namuose numuša vien mintis kiek daug reiks plauti ir tvarkytis. Jei galvojat, kad štai, išduosiu ypatingą paslaptį ir nuo šiol virsit, kepsit ir nieko nereiks plaut, tai ne. Plaut teks. Bet, išsiugdžius kelis paprastus įpročius, tiesiog bus mažiau vargo.

Man pačiai įpročių ugdytis nereikėjo, augau su gan griežtu ir tvirtą nuomonę apie tvarką, bei vaikų pareigas turėjusiu tėčiu. Mamai tas mūsų su broliu muštravimas visaip kaip buvo parankus, net jei ji neretai nusileisdavo mūsų deryboms ir “pagailėdavo”.

Nepasakosiu kiek siaubo keldavo “lėlių revizija”, kai reikdavo išrikiuoti visus žaislus ir “komisiją praeidavo” bei teisę išvengti šiukšlių dėžės išgyvendavo tik pilnai sukomplektuoti daiktai. Kad ir kokia mylima lėlė-bufetava, jei ji be vienos rankos, viskas, netinkama likti namuose 😭

Bet grįžkim į virtuvę.

Prieš sėdant valgyti virtuvėje neturi likti jokių nešvarių, gaminimui naudotų įrankių. Nieko. Vienintelis tvarkymasis po valgio turėtų būti nešvarių indų nurinkimas nuo stalo ir sukrovimas į indaplovę bei indaplovės paleidimas. Viskas.

Kad taip ir būtų laikausi kelių taisyklių.

Taisyklė nr. 1

Bet koks panaudotas įrankis iškart išplaunamas ir grįžta į savo vietą. Jokių ten, vėliau, gal dar reiks. Išplauti po šiltu vandeniu bet ką iškarto beveik nereikia pastangų.

Taisyklė nr. 2

Kriauklė visada turi būti tuščia. Jei įrankiai, indai, bet kas bus plaunami indaplovėje, tuomet iškart (praskalavus) juos ir kraukite į indaplovę. Energijos sąnaudos numesti kažką į kriauklę ar įdėti į indaplovę beveik tos pačios. Bet jei “atdedi” tai jau visiškai atskiras ir nesmagus darbas iškrauti nešvarius indus iš kriauklės į indaplovę. Ir viskas.

Tuomet apie patį maisto gaminimo procesą. Viskas vyksta daug sklandžiau ir be panikos kai žinai ką nori padaryti. Aš visus ingredientus pasiruošiu prieš kaičiant ugnį.

Susipjaustau daržoves ir sudedu atskirai į indelius. Atsirenku prieskonius kokių reikės. Susirandu ir po ranka pasidedu visus įrankius. Pašildau orkaitę jei reiks. Kelios minutės pagalvojimo ko reiks ir kaip gaminsi padeda išvengti situacijų kai jau kažkas dega, o tu ieškai mentelės ar bandai atidaryti skardinę.

Kai viskas po ranka, tuomet lengva laikytis švaros taisyklių, viską išplaut tik panaudojus ar sudėti į indaplovę.

Beje, net kai maistas sudedamas į lėkštes, vis dar yra minutė kita stalviršio nuvalymui ir paskutinių įrankių sutvarkymui, nes juk net ir restorane užtrunka maistą atnešti iki stalo, mažiau rizikos kad kas nusidegins burną.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *