Tuno tartaras, skaniausia su vaizdu į vandenyną

Tuno tartaras, skaniausia su vaizdu į vandenyną

Tenerifėje ruduo idealus laikas gaminti tuno tartarą, žvejai traukia geltonuodegius tunus, o ūkininkai raško avokadus nuo medžio. Grįžti iš turgaus, ir pietukai beveik gatavi. 

Beje, tuno tartaras, tai vienas iš tų patiekalų, kurį galite pasigaminti keliaudami, net jei neturite virtuvės. Užteks peilio 🙂

Mes virtuvėje darbus dažnai pasidalinam, tuno tartaras taip pat turi savo „atsakingus”. Arvydas pjausto ir prieskoniais skanina tuną, aš paruošiu avokadą ir paskrudinu baltą duoną.

Tunas

Čia nieko naujo nepasakysiu, pagrindinis tuno skonis – šviežumas. Žuvis turi būti graži, blizganti, be jokio žuviško kvapo. Tartarui tinka gabaliukas iš viršutinės, nugarinės dalies. Japonai šią dalį vadina akami. Tenerifės žvejai mėgsta tuną pjaustyti ištisais pjausniais, tuomet gauni ir nugarinės ir pilvinės dalies. Tuno papilvė, japonų toro, arba ventresca de atun ispaniškai, ypatingai vertinama dėl riebesnės tekstūros. Iš jos pasigaminsite nuostabius vėrinukus, tereikia supjaustyti nedideliais kelių centimetrų kubeliais, suverti ant medinio iešmelio ir greitai apkepti ant labai gerai įkaitintos špižinės keptuvės. Kraštai turi apkepti, o vidus vis dar likti rausvas. Tuomet patepti hoisin padažu ir tuoj pat suvalgyti. Delikatesas!

Svarbus patarimas

Nesirinkit tartarui tuno uodegos, bus daug gyslų, sunkiai pjaustysis ir nebus skanu. Jei perkate parduotuvėje vaakumuotą, patikrinkite galiojimo datą. Žuvį valgysite žalią, todėl geriau nedaryti jokių kompromisų šviežumui.

Kaip gaminti

Arvydas tuną pjausto kubeliais ir stengiasi labai nesusmulkinti, nuo pusės centimetro iki net centimetro dydžio. Suberia šalotą, kurį kaip tik reikia kuo smulkiau supjaustyti. Tuomet beria prieskonius, šaukštelį geros kokybės sojos, extra virgin alyvuogių aliejaus, lašiuką hoisin (labai nedaug, nes hoisinas turi stiprų skonį), juodųjų pipirų, ir šiek tiek wasabio. Viską gerai permaišo, ir palieka šaldytuve 5-10 min. pasimarinuoti.

Su avokadu darbo mažiau. Čia taip pat svarbiausias dalykas – šviežias, tinkamai sunokęs avokadas. Žalias bus muilo skonio, sunkiai pjaustysis, o pernokęs sustrins į košę ir bus sprangus. Man patinka avokadą perpjauti per pusę, išimti kauliuką, tuomet vieną pusę vis dar su žieve laikant rankoje aštriu peiliu supjaustyti juostelėm išilgai ir skersai ir tuomet su šaukštu išimti nesutrintus kubelius. Avokadą pašlakstau citrinų sultimis, įmaišau šalotus, lengvai pasūdau.

Serviravimas

Serviravimui patogu naudoti kulinarininį žiedą. Pirmą sluoksnį formuoju iš avokado masės. Viršutinį iš tuno. Pašlakstau geru alyvuogiu aliejumi, šviežiai maltais pipirais. Galima pabarstyti sezamo sėklomis. Štai ir paruoštas tuno tartaras!

Skanu su skrudinta balta duona ir ispanišku vermutu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Lina Giedrė (@lina_valgo)



1 thought on “Tuno tartaras, skaniausia su vaizdu į vandenyną”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *