Žuvis: kaip gaminti kad nesugadinti

Žuvis: kaip gaminti kad nesugadinti

Žuvis yra ne tik vertingas, bet ir skanus maisto produktas, turtingas baltymais, vitaminais ir mineralais. Norint išgauti geriausią žuvies skonį, svarbu tinkamai ją paruošti. Šiame straipsnyje pasidalinsiu keliais principais „kaip gaminti, kad nesugadinti”, kurių laikantis galėsite lengvai pasigaminti žuvies patiekalus.

Pagrindiniai dalykai, kuriuos reikia įsiminti:

  • Tinkamas žuvies paruošimas prieš gaminimą
  • Prieskonių, marinato parinkimas
  • Žuvies gaminimo temperatūra ir laikas
  • Dažniausios klaidos
  • Žuvies skonio ir maistingųjų medžiagų išsaugojimas

Žuvies paruošimas prieš gaminimą

Norint pasigaminti skanų patiekalą, svarbu išsirinkti šviežią žuvį ir ją tinkamai pasiruošti. Prieš perkant šviežią žuvį atkreipkite dėmesį į kelis dalykus:

  • oda, – turi blizgėti; žuviai senstant žvynų blizgesys palaipsniui nyksta, įgauna matinį atspalvį
  • akys, – turi būti skaidrios, blizgančios, neįdubusios
  • žiaunos, turi būti tamsios, drėgnos, senstant žiaunos ima pilkėti, ar ruduoti
  • kvapas – žuvis turi kvepėti vandenynu

Reikalingi įrankiai ir priemonės

Norint tinkamai paruošti žuvį, reikės keleto įrankių. Aštraus peilio, žirklių žiaunom iškirpti, pinceto nukaulinti file, kepimo skardos, kepimo popieriaus, virtuvinio popieriaus. 

Žuvies išvalymas ir paruošimas

Gerose parduotuvėse, jūsų paklaus kaip žuvį paruošti, tai visiškai įprasta procedūra, kai jums tereika apsispręsti kaip gaminsite, visą – tada nuskus žvynus ir išvalys vidurius, ar kepsite file. Lietuvoje dar yra likusios kelios specializuotos parduotuvės, bet supermarketuose tokia paslauga visiškai išnyko. O gaila.  Taigi, jei parsinešite visą nevalytą žuvį, pirmiausia ją nuplaukite. Tuomet nuskuskite žvynus. Tada perpjaukite pilvą iki pat žiaunų ir išimkite vidinius organus. Išimkite žiaunas, jei žuvis didesnė, žiaunas lengviau iškirpsite žirklėmis. Dar kartą perplaukite žuvį šaltu vandeniu ir nusausinkite. 

Marinatų ir prieskonių parinkimas

Šviežiai žuviai daug prieskonių nereikia. Užtenka žiupsnelio druskos, šlakelio alyvuogių aliejaus, net ir pipirų reikėtų berti nedaug, kad neužgožtų skonio. Jei noris labiau prieskonintos žuvies, puikiai tiks šviežios citrinos, alyvuogių aliejus, šviežios petražolės, ar džiovisntos prieskoninės žolelės. Žuvies ilgai marinuoti nereikia, užteks pasiruošti dešimt – penkiolika minučių prieš gaminant. Aš įjungiu orkaitę ir kol užkaista paruošiu žuvį.

This image has an empty alt attribute; its file name is 28-1024x683.png

Populiariausi žuvies gaminimo būdai

Žuvis yra vertingas maisto produktas, kuris gali būti paruoštas įvairiais būdais. Mes dažniausiai kepam žuvį, nes tai pats lengviausias būdas. Tiesa, kad rezultatas būtų puikus reikia atsižvelgti į kelis svarbius aspektus.

Orkaitėje keptos žuvies temperatūra ir laikas

Kepant žuvį orkaitėje, svarbu parinkti kokioje temperatūroje kepti žuvį. Dauguma žuvų kepamos vidutinėje temperatūroje (170°C). Mažesnė temperatūra (150-160°C) tinka riebesnei žuviai. Norint kepti žuvį orkaitėje, rekomenduojama ją įkaitinti iki 160-175°C temperatūros. Kiek laiko kepti žuvį orkaitėje priklauso nuo žuvies rūšies ir storio. Plonesnės žuvys paruošiamos per 15-20 minučių, o storesnės iškeps per 25-30 minučių.

This image has an empty alt attribute; its file name is 29-1-1024x683.png

Siūlau vadovautis taisykle, kad didesnės blogybė – perkepta žuvis, todėl geriau išimkite anksčiau ir patikrinkite ar žuvis iškepusi.

This image has an empty alt attribute; its file name is 12-1024x683.png

Iškepusios žuvies akys bus baltos, mėsa nepermatoma, nugarinis pelekas lengvai trauksis, žuvies mėsa lengvai nusiims. Jei matysit, kad dar reikia šiek tiek laiko, drąsiai pašaukite atgal į orkaitę ir pakepkite ilgiau.

This image has an empty alt attribute; its file name is 43-1024x683.png

Paprasčiausias kepimo būdas, tiesiog į įkaitintą orkaitę pašauti visą žuvį. Prieš tai ją pabarstykite druska, galite paprieskoninti pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Jeigu norisi įdomesnio skonio, galima į žuvies vidų įdėti kelias citrinos riekeles, petražolių. 

Jei norite troškintos žuvies skonio, po žuvimi paklokite daržovių – pjaustytų svogūnų, česnako, paprikos, pomidoriukų, petražolių. Ant viršaus sudėkite žuvį, padruskinkite, pabarstykite pipirais ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi. 

Žuvies troškinimo paslaptys

Troškinimas yra dar vienas populiarus žuvies gaminimo būdas. Žuvį galima troškinti su įvairiomis daržovėmis ir prieskoniais. Kiek laiko kepti žuvį troškintuvėje priklauso nuo žuvies rūšies ir daržovių kiekio. Paprastai užtrunka 20-30 minučių, kol žuvis bus minkšta ir sultinga.

Gaminimo būdas Temperatūra Laikas Privalumai Trūkumai
Kepimas orkaitėje 160-175°C 15-25 min Lengva kontroliuoti, puikus rezultatas Jokių, kol keps žuvis pasiruošit salotas
Kepimas ant grotelių 230-250°C 10-15 min Greitai pagaminama, suteikia kvapnų skonis Reikia daugiau dėmesio, kad žuvis nesuirtų
Troškininimas Vidutinė 20-30 min Sultinga ir minkšta žuvis, įdomūs skoniai Mažiausiai žuvies skonio, troškinant mažas žuvis gali likti kaulų

Įdėkite troškinimui morkų, svogūnų, prieskonių ir šiek tiek skysčio – vyno, sultinio ar vandens.

This image has an empty alt attribute; its file name is 31-1024x683.png

Dažniausios klaidos gaminant žuvį

Žuvį gaminti yra lengva. Svarbu tinkamai nusiteikti.

Labai svarbu vadovautis taisykle – mažiau yra daugiau.

  • nepersistengti su prieskoniais, kitaip užgošit žuvies skonį.
  • nepermarinuoti, ilgai marinuojama žuvis, ypač, jei marinate yra rūgšties, išsausės
  • neperkepti, perkepta žuvis išsausėja ir nebūna skani.

Svarbu žinoti savo virtuvės prietaisus ir prisitaikyti prie jų.

 

Apie Kanarų žuvis, kaip išsirinkti, kaip paparašyti, kad tinkamai išvalytų ir kaip gaminti, skaitykite čia.



1 thought on “Žuvis: kaip gaminti kad nesugadinti”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *