Beigeliai, lėtiems savaitgalio vėlyviems pusryčiams

Begeliai, bagel, jidiš kalba beygl; lenkiškai bajgiel Krokuvos žydų pilkyti riestainiai – bandelės, pabarstytos aguonom, kurias žydai imigrantai išpopliarino Amerikoje, o dabar ratas apsisuko ir beigeliai sugrįžo į senąsias žemes. Išsikepkite beigelių savaitgalio vėlyviems pusryčiams. Iš pusės kilogramo miltų, šiek tiek mielių, šiek tiek cukraus, druskos ir vandens gausis 10-12 beigelių. Iš tik iškeptų šiltų pasigaminsite sumuštinių su lašiša, minkštu tepamu sūriu ir agurku. Pasisūdykite naminės lašišos! štai patikrintas receptas). Dalį pagamintų beigelių, galėsite drąsiai pasaugoti šalldytuve ir iškepti kitą rytą.
Gaminame beigelių tešlą
300ml drungno vandens
7 g sausų mielių
2 valgomi šaukštai cukraus
Druskos
500 g miltų
Šiek tiek aliejaus
Pirmiausia pakildiname mieles: į šiltą vandenį, turi būti maloniai šiltas (mielės miršta prie 50⁰C!!) suberkite cukrų, pamaišykite, kad pratirptų ir tuomet ant paviršiaus paskleiskite mieles. Po 5-7 minučių kai mielės atgis, ims maitintis cukrumi, ir pamatysim, kad vanduo suputojo, suberkite miltus. Nepatingėkite prasijoti 🙂
Tešlą gerai išminkykite, jei minkote mikseriu, pritaisykite tešlos minkymo kablį ir palikite geroms 5 minutėms, kad nedideliu greičiu gerai ištampytų tešlą.
Jei minkysite rankomis, apsišarvuokite kantrybe ir minkykite bent 7 minutes, kol tešla bus elastinga ir minkšta.
Sudėkite tešlą į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje kildintis dar apie valandą.
Kai tešla pakils, bakstelkėti, kad vėl nuslūgų ir formuokite 10-12 vienodo dydžio rutuliukų. Sudėkite ant kepimo popieriaus. Pakildinkite dar bent 10min.
Pirštu pradurkite skylutes ir patemkite, kad skylutės būtų didesnės ir dar pakildinkite.
Kažkur perskaičiau gerą patarimą, kad neplikykite skęstančių beigelių 🙂 Paruoštukai turi būti pakankamai pakilę, kad neskęstų šaltame vandenyje.
Plikome beigelius
Dideliame puode užvirkite vandenį. Įberkite šaukštelį druskos, du šaukštelius sodos ir šaukštą medaus, klevų sirupo ar rudojo cukraus.
Į verdantį vandenį dėkite po kelis beigelius. Jie dar padidės, todėl palikite vietos. Po minutę iš abiejų pusių. Dėkite ant aliejumi patepto kepimo popieriaus.
Kepame beigelius
Beigelius patekite plaktu kiaušinio baltymo sumaišyto su šaukšteliu vandens plakiniu.
Pabarstykite aguonomis, sezamais, sėklų mišiniu – kas tik jums labiau patinka.
Kepkite apie 20-25 minutes 180⁰ įkaitintoje orkaitėje.
Kepame beigelius kitą dieną
Iš nurodyto kiekio ingredietų gausis 10 – 12 beigelių. Jei tokio kiekio nesuvalgysite vienu kartu, geriau visų nekepkite.
Suformuotus, bet dar neplikytus beigelius sudėkite į indą su kepimo popieriumi ir uždenkite maistine plėvele, kad nedžiūtų ir palikite šaldytuve. Kitą rytą išimkite iš šaldytuvo ir palaikykite pusvalandį kambario temperatūroje, kad atšiltų, o tuomet plikykite ir kepkite.
Skanaus!