Burokėlių tarte tatin – apverstas burokėlių pyragas

Klasikinis tarte tatin gaminamas saldus, su obuoliais, tačiau toks būdas, kažką karamelizuoti, tuomet kepti uždengus sluoksniuota tešla ir patiekti apvertus, puikiai tinka ir mažiau saldiems patiekalams. Štai jau aprašyta pomidorinė versija, o šį kartą išbandykim su burokėliais ir pagaminkim burokėlių tarte tatin.
Tarte Tatin su burokėliais puikiai tinks kaip vienas iš patiekalų savaitgalio draugų pasisėdėjimui, ar piknikui. Atrodo gražiai, karamelizuoti burokėliai dažniausiai garantuotas pasisekimas, beje ar bandėt karamelizuotus burokėlius su jogurtu ir tahini? Saldus ir sūrus skonių derinys džiugins ne tik vegetarus, bet ir visus, ieškančius naujų kulinarinių potyrių. Turit išbandyti, net neabejoju, kad tarte tatin – kepimo būdas patiks ir taps vienu iš jūsų mėgstamiausių!
Taigi, reikės
Ingredientai:
- Sluoksniuota tešla – 250 g
- Alyvuogių ar kito mėgstamo aliejaus – 1-2 šaukštai
- Balzaminio acto – 2 šaukšteliai
- Medaus – porą šaukštų (arba galite pakeisti ruduoju cukrumi)
- 400 – 500 g burokėlių, rinkitės kuo mažesnius „baby”, nuvalytų ir perpjautų pusiau
- Žiupsnelis druskos, šviežiai maltų pipirų, provanso žolelių
- Feta sūris arba tirštas, graikiškas jogurtas, šviežių čiobrelių – patiekimui
Gaminimas
Šaldytuve kelioms valandoms palikite, kad atitirptų šaldytą sluoksniuota tešla.
Pasiruoškite kepimo indą, idealu, jei turit specialų 20-22 cm skermens keramikinį ar stiklinį apvalų indą banguotu kraštu, bet lygiai taip pat tiks ir keptuvė, tik svarbu kad ji būtų tinkama naudoti ir orkaitėje, tokia, kurios rankena nuo karščio neišsilydys.
Uždėkite indą ant tešlos ir apipjaukite paliekant papildomą centimetrą kraštams. Tešlą suvyniokite ir palikite šaldytuve.
Įjunkite orkaitę, tegul užkaista iki 170 laipsnių. O kol kaista, pasiruošim burokėlius.
Indą, kuriame kepsite, pakaitinkite ant viryklės ir jame įkaitinkite alyvuogių aliejų, įpilkite balzaminį actą, sudėkite medų ar cukrų, žiupsnelį druskos, šviežiai maltų pipirų, provanso žolelių, gerai išmaišykite ir sudėkite burodėlius.
Pajudinkite indą, kad burokėliai pasiprieskonintų.
Burokėlius gražiai, vienu sluoksniu paskleiskite inde, uždenkite folija ir pašaukite į įkaitintą orkaitę 30 minučių.
Kai burokėliai suminkštės ir karamelizuosis, ištraukite juos iš orkaitės ir gražiai sudėkite taip, kad lygi puselė būtų viršuje, o apvali apačioje.
Užklokite sluoksniuota tešla, ties pakraščiu tešlą paspauskite, kad susiformuotų kraštelis ir neišbyrėtų viskas kai apversim.
Pašaukite į orkaitę ir dar pakepkite 20 minučių, kol tešla pilnai iškeps ir pagels.
Palikite tarte tatin 15 minučių pravėsti, tuomet įsitikinkite kad kraštai neprilipę, užvožkite tinkamo dydžio lėkšte ir apverskite. Supilkite kepimo sultis, jei liko inde.
Patiekite šiltą.
Skanu ir gražu užtrupinti fetos sūriu, pabarsyti šviežiais čiobreliais.
Taip pat galite pagardinti šiek graikišku jogurtu.
Feta galima gardinti visą pyragą, o štai jogurtą geriau dėti į kiekvieną lėkštę, panašiai kaip ledus, kiekvienam atskirai.