Burata – mocarelos pusserė

Burata – mocarelos pusserė

Aš pati nustebusi, kad čia dar neaprašyti mano mėgstami burata receptai (ant pakuotės bus parašyta burrata), nors tai produktas, kurį perku ir gaminu jei ne kartą per savaitę, tai tikrai bent kelis per mėnesį! Ir ne, tai nėra vien tik šiltojo metų laiko ingredientas, turiu net keletą pamėgtų šiltų receptų. Taigi, apie viską iš eilės.

Viskam būna pirmas kartas

Kažkada, senai, su Arvydu užsukome į restoranėlį Tel Avive. Permetėme akimis meniu, ir užsisakėme visokių užkandžių. Beje, tokios taktikos laikomės dažnai, užsakyti daug starterių, ir juos dalintis. Gali ir daug ką paragauti ir pamatai restorano meistrystę. Jei trūksta sotumo, dar galima vieną pagrindinį patiekalą užsisakyti, bet dažniausiai pagrindiniuose patiekaluose kartojasi tie patys elementai iš starterių. Aš geriau pasilieku vietos vienam ar net dviems desertukams 😉 Tą kart taip pat, bedėm pirštu ir prisiėmėm visko, buvo skanu, bet kai atnešė dubenį įvairiaspalvių pomidoriukų, šiek tiek pašildytų, su kaip tada atrodė, dideliu mocarelos burbulu, kurį prapjovus išbėgo skysta minkšta masė, nunešė stogą, kaip skanu. Nesugalvojau iškart pasižiūrėti angliškame meniu kas tai buvo, todėl šiek tiek užtrukau, kol išgūglinau kad tai burrata. O po keletos metų burata ne tik išpopuliarėjo Lietuvos restoranuose, bet ir atsirado prekybos tinkluose.

Kur ir kokią burratą pirkti

Šiek tiek apie prekybos tinklų buratas. Kažkada nusipirkome visas rūšis, kurias tuo metu buvo galima nusipirkti. Maximos, Rimi, IKI, Lidl ir iš itališkos krautuvėlės. Patarimas toks, jei nenorite nusivilti, rinkitės trumpesnio galiojimo produktus, be jokių papildomų galiojimą ilginančių priedų. Burrata – dvigubas produktas, toks sūrio koldūnas. Išorėje tvirtesnės konsistesijos mocarelos maišelis, o viduje skystas tos pačios mocarelos ir grietinėlės mišinys, todėl produkto dydis yra svarbus. Labai maža burrata būna su daugiau storu mocarelos sluoksniu ir nedaug įdaro, mano galva visiškai beprasmis produktas. 150 g produkto ir daugiau jau skanu. 150 g tinkamas kiekis vienam valgytojui, o didesnę ne nuodemė atsargiai padalinti pusiau. Lietuvoje dažniausiai perku Lidl burratą, labai artimo skonio toms, kurios parduodamos specializuotose krautuvėlėse, tik kur kas pigiau. Gal kai aš ir daugiau maisto entuziastų pradės rašyti ir dalintis receptais, burrata tiek išpopuliarės, kad ir kiti tinklai nesibaimins į asortimentą įtraukti tikros, šviežios, skanios buratos.

Ką gaminti su burrata

Galite pradėti nuo grynos buratos – išimkite iš indelio, pašlakstykite aukščiausios rūšies extra virgin alyvuogių aliejumi, pagardinkite kokybiškos jūros druskos dribsniais ir mėgaukitės su šviežia ar skrudinta balta duona. O jei dar pesto ar šviežių bazilikų šiek tiek, labai skanu.

Tuomet, pačios paprasčiausias

Burrata ir pomidoriukų salotų receptas

Į gilią lėkštę supjaustykite pomidorus, kuo daugiau spalvų ir dydžių, tuo skaniau. Ant viršaus dėkite burrata sūrį, pašlakstykite aukščiausios rūšies extra virgin alyvuogių aliejumi, pagardinkite kokybiškos jūros druskos dribsniais, jei turite tiks pesto arba balzaminio acto padažas, kedro riešutai. Skanu su paskrudinta duona.

Šiltos burrata salotos su pakeptais pomidorais

Vynuoginius pomidorus, o geriausia, jei turite, vynuoginių, mažų pomidoriukų kuo įvairesnių spalvų, švariai nuplaukite ir gerai nudžiovinkite rankšluosčiu. Smulkiai pasipjaustykite šalotinių svogūnų, skiltelę česnako. Patogioje keptuvėje pakaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, apkepkite šalotinius svogūnus, suberkite česnakus, pamaišykite ir po pusės minutės suberkite pomidoriukus. Maišant ant aukštos ugnies apkepkite kelias minutes. Reikia, kad sušiltų, atsirastų kepimo efektas vadinamas majardas, bet nepradėtų sproginėti. Tada išjunkite kaitrą, įpilkite šaukštą gero balzaminio acto (ne kremo). Į lėkštes dėkite perpjautos buratos gabalus ir aplink padalinkite keptus pomidorus. Padažu apipilkite burratą sūrį. Gardinkite šviežiais bazilikais, čiobreliais; jei turite, labai tinka kelios kalamata alyvuogės. Pasūdykite kokybiškos jūros druskos dribsniais, ir papipirinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Valgykite dažydami paskrudintą duoną.

Šventinė burrata su keptom juodom vynuogėm

Šitą receptą nusižiūrėjau Ottolenghi knygoje Simple, tik pakeičiau, kad būtų dar lengviau pagaminamas ir labiau simple 🙂

Jam reikia juodų, besėklių vynuogių, alyvuogių aliejaus, skiltelės česnako, kumino sėklų, aš dar dedu kalendros grūdelių, druskos dribsnių, na ir aišku, buratos. Originaliame recepte vynuogės kepamos griliuje, suvertos ant medinių pagaliukų, o aš kepu tiesiog orkaitėje. Beje, tuo pat metu, toje pačioje orkaitėje kepu ir burokėlius bei pomidoriukus kitiems patiekalams.

Iškart pasirenku indą kuriame ir serviruosiu, į jį suverčiu nuplautas, nusausintas vynuoges be kauliukų ir be šakelių. Prieskonių grūstuvėje sugrūdu kuminus, kalendras ir viską suberiu ant vynuogių, pašlakstau alyvuogių aliejumi, suberiu smulkiai pjaustytus česnakus, viską gerai išmaišau ir kepu. Kepama kol vynuogių sultys nugaruoja ir jos ima karamelizuotis. Tuomet visą indą išimu iš orkaitės, šiek tiek pravėsinu. Ant viršaus dedu buratą ir gardinu šviežiais bazilikais, alyvuogių aliejumi, pagardinu kokybiškos jūros druskos dribsniais. Ir gražus ir skanus patiekalas, labai tinkamas dalintis per draugų susibūrimus.

Burata idealiai tinka su panzanella – duonos, pomidorų salotomis. Receptas štai čia. Tuomet, labai skanu su keptais burokėliais, puikiai tinka vietoje fetos ar ožkos sūrio apverstuose tarte tatin pyraguose, štai su burokėliais, o čia su pomidoriukais.

Juk minėjau, kartą per savaitę kažką su burata gaminu, nes skanu 🙂



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *