Gambas al ajillo, krevetės česnakiniame aliejuje, kaip pas abuelo

Gambas al ajillo y vino dulce del Abuelo tiesiog privaloma kai tik lankysitės Madride. La casa del Abuelo, senelio namai, tapas barų yra net keletas mieste, išsirinkite arčiausią ir užsisakykite krevečių su česnakais. Prie stovimo stalelio jums atneš karštą molinį indą su dar tebeburbuliuojančiu aliejumi ir rausvomis krevetėmis.
Krevetės, česnakas sprogsta akimirksniu, balta duona išvalomas indelis, užgeriama vermutu ir galima keliauti toliau. Tiesa pasakius, net nežinau ar čia yra dar kitų patiekalų, niekada net nebandėm domėtis, nes tokio gerumo krevetukai.

Toks patiekalas puikus karštas užkandis savaitgalio pavakariams, ar vienas iš starterių, kai reikia pavaišinti svečius.
Nusipirkite gerų šaldytų, nevirtų krevečių. Tinka nuo vidutinio dydžio iki stambesnių. Nuotraukoje gaminti langostinos congelados, juos atitirpintus parduoda Mercadona ir kiti prekybos tinklai Tenerifėje.
Pradžioje aš prašydavau, kad man pasvertų atitirpusių krevečių iš žuvies skyriaus ledo vitrinos, bet kai vieną kartą, norimo kiekio nebuvo ir man tiesiog pasvėrė iš šaldiklio, supratau, kad aha, visos jos šaldytos 🙂 Nuo to karto tiesiog nusiperku poros kilogramų dėžutę ir visuomet turiu šaldiklyje, tiems kartams, kai nesugalvoji ką gaminti, ar tiesiog labai tingisi važiuoti į parduotuvę.
Lietuvoje, jei nėra atšildytų, nevirtų krevečių vitrinoje, ieškokite pilkų, šaldytų krevečių parduotuvių šaldikliuose. Ir jokiu būdu nepirkite jau virtų, rausvų. Virtos krevetės nėra tinkamos dar kartą termiškai apdoroti. Čia kaip dar kartą šildyti žuvį. Tiesiog susitrauks ir pasidarys kietos. Virtas atitirpintas krevetes, jei jau tokių kas nors nupirko, naudokite sumuštiniui kaip Danijoje (ar Švedijoje) pasigaminti, berkite ant trintos sriubos, naudokit salotoms, maišykit su majonezu, bet tik jokiu būdu daugiau nekepkite ir nebevirkite, jos jau išvirtos.
Išvalykite, nusukite galvas, išlupkite iš kiauto. Jei norite, galite palikti uodegėlę dėl gražumo, bet nebūtina.
Išvalykite „žarnas”. Krevetėje yra dvi tamsios juostos, viršuje šalinimo kanalas, apačioje nervų – smegenų. Abi jas lengvai ištrauksite iškart nusukę galvą, kartais net su pačia galva pasišalina. Arba, galima peiliu įpjauti ištisinę įpjovą ir ištraukti tamsų siūlą pirštais ar krapštuku.
Perskalaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio. Jei gaminate iš šaldytų krevečių, įsitikinkite, kad jos visiškai atitirpusios. Jei į karštą keptuvę sudėsite pusiau šaldytas, nieko gero nebus. Keptuvė atšals, krevetės paleis vandenį ir pradės virti. Todėl prieš kepant krevetės turi būti gerai nusausintos.
Pasiruoškite česnaką. Nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Patariu labai nenuploninti, geriau kai riekutės yra bent kelių milimetrų storio, tokios ne taip greitai suskrus.
Įkaitinkite keptuvę. Ispanijoje beveik kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje galima įsigyti įvairiausio skersmens molinių indų, kuriuose ir patogu kepti ir gražu serviruoti ne tik krevetes bet ir kitus karštus užkandžius. Jei tokių indų neturite kepkite špižinėje keptuvėje ar kitoje storoje, kuri gerai laiko karštį ir neatvės vos sudėjus krevetes.
Įkaitinkite aliejų. Jis turi būti karštas, bet dar nepradėjęs rūkti. Per karštoje keptuvėje viskas ims degti. Per šaltoje krevetės paleis vandenį ir pradės virti.
Į įkaitintą aliejų berkite gerai nusausintas krevetes, česnaką ir kepkite vieną pusę, kol paraus.

Apverskite ir kepkite kitą pusę.

Nuotraukoje pakankamai iškepusios krevetės. Vidus dar šiek tiek pilkas, bet jos pasigamins nuo savo karščio. Tokias jau galima traukti nuo ugnies ir perdėti į kitą indą. Mes naudojam šiek tiek pašildytą molinį indą.
Pabarstykite kajeno pipirais, druskos plokštelėm ar kita mėgstama druska ir skanaukite dažydami aliejų šviežia balta duona.
Skanaus!
1 thought on “Gambas al ajillo, krevetės česnakiniame aliejuje, kaip pas abuelo”