Gaspacho girdėjot, o salmorejo? Dvi ispanų šaltos sriubos

Ispanų šaltos sriubos – tai ne tik žinomasis gaspacho. Ispanija turi daug įvairių šaltų sriubų receptų, kurie skiriasi priklausomai nuo regiono. Jau kelis metus nuo lietuviškos žiemos bėgam į Tenerifės vasarą, todėl nieko nuostabaus, kad vis daugiau sužinau ir dalinuosi apie ispaniškus patiekalus – štai krevetes su česnaku, kalmarai su chorizo, o dabar noriu pakalbėti apie dar vieną ispanų virtuvės pasididžiavimą – šaltas sriubas. Štai dvi populiariausios, kurias labai lengva pasigaminti namuose.
Andalūzijos gaspacho populiariausia šalta sriuba
Gaspacho – tai tikriausiai garsiausia ispaniška šalta sriuba, kilusi iš Andalūzijos regiono. Tai šviesiai raudona, tiršta sriuba, gaminama iš šviežių pomidorų, paprikų, agurkų, česnako ir alyvuogių aliejaus.
Gaspacho reikės:
1 kg prinokusių pomidorų
1 vidutinio šviežio agurko
1 raudonos paprikos
1 nedidelio raudonojo svogūno
2 skiltelių česnako
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 valgomieji šaukštų baltojo vyno acto
Druskos, šviežiai maltų pipirų pagal skonį
Vandens (jei per tiršta ir reiktų skiesti)
Baziliko, petražolių patiekimui
Gaminam:
Po tekančiu vandeniu gerai nuplauname visas daržoves.
Pomidorus reikia nulupti: lengviau lupasi kai kiekvieno pomidoro odelę viršuje lengvai įpjaunamas kryžiukas, tuomet pomidorai panardinami į verdantį vandenį penkiom – dešimčiai sekundžių. Tuomet išėmus reikia, perlieti šaltu vandeniu ir nulupti.
Visas daržoves supjaustome stambesniais kubais.
Viską dedam į blenderį ir blendinam iki vientisos masės.
Gardinam kokybišku extra virgin alyvuogių aliejum, actu, skania druska ir pipirais.
Jei per tiršta, galima praskiesti vandeniu. Skaniau, jei bent porą valandų pabus šaldytuve, tuomet visi skoniai susiriš. Patiekite su smulkiai pjaustytomis daržovėmis, galima uždėti kelis džiovintos duonos kubelius pagardinti alyvuogių aliejum. Beje, gaspacho gali būti patiekiama kaip šalta sriuba, bet taip pat įprasta pateikt nedideliuose stikliniuose indeliuose kaip aperityvą, tuomet gaspacho tiesiog geriamas.
Salmorejo Cordobes – dar viena šalta sriuba

Salmorejo – tai tiršta, kreminė šaltsriubė, kilusi iš Kordobos miesto. Ji skiriasi nuo gaspacho tuo, kad yra tirštesnė ir gaminama tik iš pomidorų, duonos, česnako ir alyvuogių aliejaus. Salmorejo, tarti salmorecho, patiekiamas su kietai virtu kiaušiniu, ir riekele vytinto kumpio, duonos skrebučiais.
Salmorejo paruošti reikės
1 kg prinokusių pomidorų
200 g baltos duonos, puikiai tinka vakarykštė, tik plutelę nupjaukite
100 ml extra virgin alyvuogių aliejaus
2 skiltelės česnako
Druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
Pateikimui: kietai virtų kiaušinių ir jamon serrano kumpio, skaičiuokite po pusę kiaušinio vienam valgytojui.
Gaminame
Nulupkite pomidorus ir supjaustykite. Kaip lengviau lupti skaitykite prie gaspacho.
Duoną pjaustykite kubeliais ir pamerkite į nedielį kiekį šalto vandens apie 10 minučių. Nuspauskite.
Viską, duoną, pomidorus ir česnaką sutrinkite blenderyje, jei trūksta skysčio, šiek tiek įpilkite. Tuomet vis dar blendinant, lėtai pilkite alyvuogių aliejų, ir plakite kol sriuba taps kreminė.
Gardinkite druska, pipirais, tada dėkite į šaldytuvą porai valandų. Patiekite su kietai virtais kiaušiniais ir vytintu kumpiu.
Ispanija didelė ir turi tikrai dar ne vieną šaltą sriubą. Ajoblanco – tai balta šaltsriubė, kilusi iš Malaga ir Granada regionų. Jos pagrindiniai ingredientai – migdolai, duona, česnakas ir alyvuogių aliejus. Porra Antequerana iš Andalūzijos šaltsriubė, panaši į salmorejo, bet tirštesnė. Zoque – iš Malaga regiono, panaši į porra, bet su papildomais ingredientais – aitriosiomis paprikomis ir mėtomis. Gazpachuelo irgi iš Malagos, kuri skiriasi nuo kitų tuo, kad jos pagrindas yra žuvies sultinys ir majonezas. Mazamorra, Pipirrana, pasidalinsiu kai pasigaminsiu 🙂