Juodi spagečiai su geldelėm

Aš negaliu nuoširdžiai pasakyti, ar juodi spagečiai su geldelėm labai kitokio skonio nei paprasti spagečiai (išbandykit ir palyginkit patys, mano anksčiau aprašytas spaghetti vongole), bet juk maistą taip pat valgome ir akimis, ir šitas juodas patiekalas vertas dėmesio. Spaghetti nerro a la sepia, juodų spagečių su sepijos rašalu būna pirkti didesnėse parduotuvėse, mes pamatėme Aldi ir ranka pati nuslydo 🙂
Juodus spagečius skanu gaminti su įvairiomis jūros gėrybėmis, su krevetėmis, sepijos gabaliukais, svarbu neužmurzinti ir rinktis derančius ingredientus, turi būti ne tik skanu, bet ir akiai malonu.
Mes gaminome su berberechos geldelėmis. Pirkomė šviežias, gyvas, bet taip pat skanu ir drąsiai galima gaminti su šaldytomis, tereikia prieš tai atitirpinti šaldytuve. Beje, geldelėse gausu omega 3 riebiųjų rūgščių, cinko, C vitamino, ne tik skanu, bet ir sveikatai palanku. Bet apie viską iš eilės.
Gaminame juodus spagečius su geldelėmis
Ingredientai, 2 valgytojams:
Juodieji spagečiai su sepija, 125 g (pusė pakelio)
Druskos
3 skiltelės česnako, supjaustyto skiltelėmis
Alyvuogių aliejaus keli šaukštai
Maišelis, 300 g šviežių, gyvų geldelių, perrinktų ir nuplautų po tekančiu šaltu vandeniu
100 ml balto vyno
Raudonosios paprikos, supjautytos kubeliais 100 g
Šviežių petražolių.
Gaminant pastą svarbiausia valdyti laiką, todėl pirmiausia reikia visus ingredientus susiruošti taip, kad viskas būtų po ranka. Česnakai nulupti, supjaustyti riekelėmis, geldelės nuplautos, perrinktos, suverstos į kiaurasamtį, kad nuvarvėtų perteklinis vanduo, paprikos nuplautos, supjaustytos kubeliais, pomidoriukai nuplauti, perpjauti perpus. Aliejus, vynas, petražolės, viskas ant darbastalio.
Pirmiausia užsikaičiam puodą, kai užverda pasūdom ir spagečius verdame pusę laiko kiek parašyta ant pakelio. Mūsiškių instrukcijoje buvo nurodyta 10 minučių, reiškia penkias virsime vandenyje, o kitas penkias pabaigsime prikaistuvyje kartu su kitais produktais.
Kol verda spagečiai, įkaitinkite didesnę keptuvę ar prikaistuvį, jame turi tilpti viskas kartu su spagečiais. Įpilkite alyvuogių aliejaus, kai įkais apsikepkite česnakus, pusę minutės, ne daugiau, neturi paruduot. Suverskite paprikas ir pomidoriukus, lengvai apkepkite. Tuomet berkite geldeles ir uždenkite keptuvę dangčiu, lengvai pajudinkite, kad tolygiai kaistų. Kai atsiras garų ant keptuvės dangčio įpilkite šiek tiek vyno, tegul geldelės pasigamina garuose. Suverskite pastą, uždenkite dangčiu ir nuolat judinant keptuvę toliau gaminkite. Jei trūksta skysčio įpilkite vandens iš puodo, kuriame virė spagečiai. Pasta vanduo yra krakmolingas, jis kartu su riebalais, kuriuose kepė česnakai ir daržovės maišant virsta į kreminį, skanų padažą. Kai praeis visas pastos gaminimo laikas, penkios minutės puode ir dar penkios keptuvėje, paragaukite, turėtų būti tobulai al dente. Jei per kieti, įpilkite dar lašelį pasta vandens ir maišant pavirkite dar minutę. Suberkite petražoles, dar pamaišykite ir tiekite į lėkštes.
Skanaus!