Karamelizuoti burokėliai su jogurto padažu

Karamelizuoti burokėliai labai dėkingas vakarėlių maistas, be vargo pagaminama, labai gražiai atrodo ir praktiškai visada garantuota sėkmė. Na nebent kažkas visiškai niekada nevalgo burokėlių. Panašių receptų galima rasti daugybės garsių šefų knygose. Pasidalinsiu keliais savo išbandytais, išbandykit ir jūs.
Greitas būdas karamelizuoti burokėlius
Pirmiausia, reikia karamelizuoti burokėlius. Aš tuo pat metu į orkaitę dar sudedu karamelizuotis morkytes ir vyšninius pomidoriukus.
Sutinku, kad skaniausia kai kepami švieži, nedideli burokėliai, bet nėra jokios nuodėmės gaminti ir iš virtų, luptų burokų. Aš beveik visada renkuosi greitesnį būdą ir gaminu iš virtų burokėlių, tik kai yra pasirinkimas, renkuosi mažesnius, gamintus ekologiškuose ūkiuose.
Taigi, nulupkite virtų burokėlių odą, paprastai ji labai lengvai nusiima tiesiog paspaudus burokėlį, gerai nusausinkite ir supjaustykite burokėlius stambesniais gabaliukais, kaip nuotraukoje.
Sudėkite burokėlius į kepimo indą vienu sluoksniu, mums reikia, kad kuo didesnė paviršiaus dalis gautų kaitros.
Pabarstykite prieskoniais. Labai skanu ir burokėliams tinka šviežiai grūsta kalendra, pankolio sėklos, provanso žolelės.
Įberkite kelias skilteles smulkiai pjaustyto česnako, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
Įpilkite šaukštą medaus. Jei medaus neturite, pabarstykite šaukšteliu rudojo cukraus. Aš virtų burokėlių nesūdau. Jie jau turi druskos. Jei patiekalui truks druskos skaniau kai užberiami Maldon druskos drisbsniai.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie pusvalandį 170-180 laipsnių kaitroje. Turi nugaruoti skystis, ir gražiai karamelizuotis.
Kol burokėliai keps pasiruoškite padažą – pagrindą.
Galite rinktis iš kelių variantų.
Graikiško jogurto padažas, paskanintas tahini
Tahini, tai trinta sezamo sėklų pasta labai mėgstama vidurinės Azijos virtuvėse. Į 250 g (didelį) indelį tiršto graikiško jogurto įmaišykite šaukštelį tahini. Viskas!
Graikiško jogurto padažas, paskanintas česnakais
Į 250 g (didelį) indelį tiršto graikiško jogurto įmaišykite skiltelę smulkiai supjaustyto česnako. Viskas! Nebent dar norite paskaninti šviežiais krapais.
Feta padažas ir grilintų citrinų padažas
Viena nedidėlė citrina, supjaustyta griežinėliais, 120 g fetos, 100 g riebios grietinės, 1 skiltelė smulkiai supjaustyto česnako. Ant gerai įkaitintos keptuvės apkepkite citrinas taip kad apskrustų, vieną pusę kepkite pusantros minutės, tuomet apverskite ir kepkite kitą. Palikite citrinas atvėsti. Tuo metu gerai sumaišykite fetą ir grietinę, geriausia su belnderiu. Suberkite česnaką, susmuklintas citrinas. Gerai išmaišykite. Viskas!
Karamelizuoti burokėliai, serviruojam ir puošiam
Išsirinkite tinkamo dydžio gražią lėkštę, sudėkite apatinį jogurto sluoksnį, ant viršaus suberkite atšalusius burokėlius.
Papuoškite. Čia taip pat daug pasirinkimų.
Galite paskrudinti pistacijas ir suberti ant burokėlių.
Galite paskrudinti graikinius riešutus ir suberti ant burokėlių.
Galite puošti šviežiomis prieskoninėmis žolelėlis, labai tinka krapai arba mėtos.
Skanaus!