Karštas pomidorų ir karamelizuotų svogūnų pyragas

Karštas pomidorų ir karamelizuotų svogūnų pyragas

Apverstą pyragą, tarte tatin, anot internetų netyčia pagamino viena iš Tatin seserų, kažkur netoli Paryžiaus, devynioliktojo amžiaus pabaigoje, kai pamiršo laiku nukaisti pyragui kepamus obuolius.

Bandydama gelbėti situaciją tiesiog uždengė perkeptus obuolius tešla ir pašovė į krosnį. Apvertus gavosi kažkas naujo ir labai skanaus.

Tokius apverstuolius galima išsikepti nebūtinai saldžius. Štai pomidorų ir karamelizuotų svogūnų pyragas – pigus, nedaug aktyvaus gaminimo, galima pagaminti iš to kas yra namuose, o svarbiausia skaniai ir labai gražiai atrodo 🍅👏😍

Idealus savaitgalio pietums, ar svečiams pavaišinti.

Mes kažkada aptarinėjom su Arvydu kad beveik viską gaminti pradedam nuo “supjaustai svogūną 🧅😂”. Sriuba, rizotas, karis, troškinys… ir net nesaldus pyragas 🙄

Svogūnuose gausu natūralių cukrų, kurie kepami suskyla ir karamelizuojasi taip suteikdami svogūnams ypatingo saldumo ir umami  skonio. Kai karamelizuoti svogūnai naudojami kituose patiekaluose, užtenka juos tiesiog iškepti, o tuomet jau ragauti ir reguliuoti bendrą skonį.

Jei svogūnai bus valgomi kaip pagardas, pavyzdžiui su skrebučiais ir sūriu, ar prie griliaus patiekalų, ar kaip šiame recepte, jų skonis labai stipriai nebesimaišys, tuomet kepimo pabaigoje dar skanu pridėti šiek tiek rūgštumo, aš papurškiau vyno actu, taip pat tinka šlakelis baltojo ar raudonojo (jei raudoni svogūnai) vyno. Pabarsčiau druska. Man norėjosi dar stipresnio saldumo, tai pridėjau šaukštelį medaus. Galima tiesiog pabarstyti cukrumi.

Karamelizuotų svogūnų pagardo galima pasigaminti daugiau ir saugoti šaldytuve. Turėtų nesugesti porą savaičių.

Šiame pyrage svogūnai sukuria įdaro masę ir prideda daug skonio. 

Kol karamelizuojasi svogūnai, riekelėmis supjaustykite pomidorus. Beje, kitą kartą supjaustytus pomidorus šiek tiek paliksiu ant sietelio nuvarvėti. Trumpiau keps. 

Ant kepimo popieriaus pašlakstykite medaus, balzaminio padažo, galima provanso žolelių berti dabar, arba paskaninsite jau iškepusį pyragą. 

Tuomet kraukite karamelizuotus svogūnus ir viską uždenkite sluoksniuota tešla. Tešlą subadykite šakute ir patepkite kiaušinio tryniu. 

🙄 nors… net nežinau ar tikrai būtina 🙂 taip, iškepęs pyragas, kol neapverstas, atrodo labai gražiai, bet kai apverti to trynio efekto nebelieka. 

Pašaukite kepti į 170℃ įkaitintą orkaitę ir kepkite 45 minutes. 

Stebėkite kas vyksta skardoje, mano pomidorai paleido daug vandens ir kepė lėčiau nei tešla, todėl aš nustačiau kad orkaitė kaistų iš apačios ir primažinau kaitrą iki 160℃. 

Per 45 minutes pyragas buvo iškepęs. Išėmusi iš orkaitės palikau dar 10 minučių pravėsti, tuomet apvožiau tinkamo skersmens lėkšte ir apverčiau. 

Pyragą skanu valgyti šiltą su šviežia burata, bazilikais.

Kitokie, skanūs savaitgalio pietukai 🥰

Pomidorų ir karamelizuotų svogūnų tarte tatin

Spausdinti

Ingredientai

  • 2-3 vnt. pomidorai
  • 2-3 vnt. svogūnai
  • 1 vnt. buratta
  • 1 lakštas šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • alyvuogių aliejus, druska, vyno actas, medus, balzamiko padažas, kedro riešutai,


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *