Kas spintelėj? O jei patikrinsim?

Kas spintelėj? O jei patikrinsim?

Kokių prieskonių ir ilgo galiojimo produktų reikia turėti, kad būtų lengva gaminti maistą

Kai įsigijom antrus namus ten kur visada šilta, vienas iš džiaugsmų buvo, kad kada tik beatvyktume, visada rasime visko ko reikia spintelėse.

Žinot tą jausmą, kai išsinuomojus atostogoms namus reikia pirkti druską, pipirus, cukrų, aliejų ir daugybę kitų dalykų, kuriuos po savaitės ir palikti gaila ir namo vežtis nėra kaip.

Arba, kad ir ką besugalvotum pagaminti patiekalas beproto išbrangsta, tik dėl to, kad nėra po ranka visų tų smulkmenų, kurias po lašelį metų metus naudoji.

Taigi, kas turėtų būti pilnai sukomplektuotoje spintutėje, kad drąsiai būtų galima imtis maisto gaminimo ir nereiktų išsisukinėti vienus igredientus keičiant kitais.

Pradedam nuo bazinių produktų.

Druska

Aš spintutėje laikau keletą druskos rūšių.

Rupi, jūros druska, kurią naudojam virimui. Turi būti kokybiška, be jokio papildomo prieskonio, pvz. būna kartokos. Gali būti Hilamalajų rausva.

Smulki, jūros druska, naudojama marinatams, pavyzdžiui sūdant lašišą.

Maldon ar panaši jūros druska dribsniais, Ispanijoje vadinama escamas – žvyneliais. Ji brangesnė, bet nepakeičiama skaninti patiekalus, kurie sūdomi jau pagaminti. Krevetės, keptos su česnakais, tartarai, net šviežių daržovių salotos su alyvuogiu aliejumi bus kur kas skanesnės pabarstytos jūros druskos dribsniais.

Kitos rūšys, kurias naudojate pamėgtiems patiekalams.

Mūsų namuose neprigijo Himalajų juodoji dėl specifinio sieros – sugedusio kiaušinio kvapo. Taip pat tiesiog ištirpinom sriubose specialią pretzel’ių druską, nes po to vieno karto daugiau nebekepėme pretzelių 🤷‍♀️.

Pipirai

Kokybiški, švieži juodieji pipirai žirneliais. Ir, žinoma, pipirų malūnėlis.

Šeimos draugas, vieno labai gero restorano šefas, mus pamokė kaskart prieš užpildant malūnėlį naujais pipirais, pakepti juos įkaitintoje, švarioje keptuvėje. Pipirai taip įgauna daugiau skonio ir kvapo. Šitas patarimas taip pat puikiai galioja visiems prieskoniams grūdeliais.

Visiškai nematau jokio jau sumaltų pipirų panaudojimo. Paprastai jie parduodami per stipriai sumalti, o kvapas ir skonis senai išsivėdėjęs. Geriau susimalkite šviežius. Net jei kur nėra malūnėlio, viešbutyje, gamtoje, visada galima pipirus sugrūsti gerai paspaudus peilio šonu.

Kajeno pipirai. Universaliausias aštrusis pipiras, kuris pas mus “eina” kaip druska. Perkame lengvai smulkintą arba grūdame grūstuvėje. Labai smulkiai malti pipirai, panašiai kaip ir juodieji, turi kitą skonį ir paskirtį. 

Rausvieji pipirai. Tai tie patys pipirai kaip ir juodieji, tiesiog uogelės nuskintos sunokusios. 

Kaip auga pipirai pamatėme lankydamiesi Goa, Indijoje, prieskonių plantacijoje. Juodieji, žalieji, baltieji ir rausvieji pipirai yra to paties vijoklinio augalo vaisiai. Jei nuskinami dar nesunokę, žali ir paliekami sudžiūti, jie tampa žaliaisiais pipirais. Jei fermentuojami ir tuomet sudžiovinami, tada gaunami juodieji pipirai. Jei užplikomi ir sudžiovinami – baltieji. Na, o rausvieji skinami vėliau, pilnai sunokę. 

Man tos uogelės labai skanios, turi švelnaus pipiro aitrumo ir uogos saldumo, labai tinka salotoms gardinti. Taip pat daugeliui kitų patiekalų. Kartais rausvuosius pipirus naudoju tiesiog dėl grožio.

Prieskoninės žolelės

Provanso – labai universalus mišinys, jame yra čiobrelio, baziliko, mairūno, raudonėlio, šalavijo, rozmarino, lauro lapo, kitų žolelių. Jei reiktų pasilikti tik vieną aromatinių žolelių mišinį, rinkčiausi Provanso.

Raudonėlis, mairūnas, mėtos, prieskoniai kurie švieži ir džiovinti turi visai kitokį skonį.

Šviežius prieskonius vazonėliuose auginu kartu ar net vietoje gėlių 🙂 Kelių rūšių bazilikus, mėtas, čiobrelį, rozmariną, šalaviją. Krapus, laiškinius svogūnus, petražoles, kalendras. 

Bazilikus, čiobrelius, rozmariną nuperku parduotuvėje ir persodinu į didesnius vazonus. Kitus sodinukus galima rasti turguje. Pavasarį pasodinus, šviežių prieskonių iš balkono užtenka iki pat rudens. O tada sodinam Tenerifėj ☀️ kad būtų iki pavasario🌱 

Čia toks darželio intrapas į spintelių temą 🙂

Kiti, birūs prieskoniai

Grįžtam prie birių prieskonių. Štai kas dar yra spintelėje:

Kmynai 

Kuminas, net kelios rūšys. Ir vienas indelis tirpsta greičiau nei kiti. Todėl prieš nusprendžiant, kad kumino nemėgstat, išbandykite skirtingų rūšių. 

Kalendros grūdeliai

Gvazdikėliai

Muskato riešutas

Lauro lapai

Paprika

Rūkyta paprika

Kajeno pipirai

Sičuano pipirai

Šafranas

Ciberžolė

Kardamonas

Žvaigždinis anyžius

Cinamonas

Vanilė

Želatina

Citrinų rūgštis

Kepimo milteliai

Kakava

Ilgo galiojimo produktai

Miltai kepiniams. Makaronų miltai.

Bulvių krakmolas, o Tenerifėje kukurūzų krakmolas, nes bulvių neradau.

Pasta – orzo, spaghetti. Tagliatelle ir lazanijos lakštus pasigaminame šviežius namuose. Jei nenaudotume makaronų mašinos, tuomet tikrai abi rūšis turėčiau spintelėje.

Cukrus, mes jo naudojam ypatingai mažai. Kai mėgsti sūrį, vyną, valgai mėsą, reikia kažko mažiau vartoti “dėl sveikatos” 🤷‍♀️🙄 Kolkas cukraus lengviausia atsisakyti. 

Turiu gero rudojo jei reikia padėti svogūnams ar morkoms greičiau karamelizuotis. Daugiausia cukraus sunaudojame lašišos marinatui.

Kruopos, grikiai, perlinės kruopos, avižos. Kuskus kruopos. Žirniai.

Ryžiai. Basmati prie kario. Arborio – rizotams. Sushi ryžiai, bowl’ams, prie sashimi, na ir sušiams 🙂

Riešutai. Džiovinti vaisiai.

Stiklainiukai. Buteliukai

Aliejus. Geras extra virgin alyvuogių aliejus, ir kitas, geras, extra virgin alyvuogių aliejus, bet kurio negaila kepimui. Alyvuogių aliejaus reikia turėti tiek kiek reikia. Neprisislėpti daugiau nei reikia metams. Alyvuogių aliejus kuo šviežesnis tuo geresnis, o ilgai laikomas praranda skonį.

Actas. Balzaminis Modenos actas. Baltojo vyno actas. Obuolių sidro actas. Ryžių actas.

Medus, kaip cukraus pakaitalas

Garstyčios, man skaniausios, ir todėl dažniausiai vartojamos Dižono (Dijon) garstyčios grūdeliais.

Padažai. Worcestershire (kaip ištart???? wustešė? wustaša? wūstešaija?). Sojos padažas, mes perkam Kikkoman. Fish sauce. Tabasco, taip pat rūkyto Tabasco. Kiti aštrūs padažiukai (ne pirmo būtinumo, bet yra kam patinka).

Pomidorų padažas. Pomidorų pasta.

Majonezas

Wasabi, pasta arba milteliai. Su pasta paprasčiau, nereikia prieš tai ruošti. Tikrai geruose restoranuose wasabi tarkuoja šviežią su specialia, iš ryklio odos pagaminta trintuve.

Konservai

Konservuoti pomidorai. Smulkinti, savo sultyse.

Pupelės, kelių rūšių, kelių dydžių, baltosios, tamsios. Konservuoti žirneliai. Avinžirniai, lešiai.

Agurkėliai, (karnišonai). Kaparėliai.

Alyvuogės (kalamata, žaliosios, juodosios, ir tt.) Mano atradimas, marinuotos Abuelo – senelio žaliosios alyvuogės, su aitriaisiais pipirais, kuminais, česnakais, o kartais net ir agurkeliais ir svogūniukais. Nebuvau žaliųjų alyvuogių fanė, pasirodo tereikia paragauti tinkamas 🙂

Krienai. Marinuotas imbieras.

Kokoso pienas

Tikrai dar daug ko nesurašiau. Figų uogienės, sezamo sėklų, ančiuvių, konservuoto tuno, konservuotų užtepėlių ir kitų skanukų. Bet esu tikra, kad jei spintelėje yra tai kas surašyta, galima drąsiai imtis praktiškai bet kokio recepto.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *