Krevečių karpačas – carpaccio, dar vienas mėgstamas patiekalas!

Carpaccio (tariama karpačo), kaip ir daugelis skanių patiekalų, kilęs iš Italijos, 1963-iaisiais italų šefas Giuseppe Cipriani sukūrė ir pagamino patiekalą Venecijoje, Harry’s bare. Viena istorija pasakoja, kad užsuko klientas plyštančia galva ir jam reikėjo „kažko”, kita – kad tai buvo kilminga ponia, kuri dėl dietos apribojimų negalėjo valgyti termiškai apdorotos mėsos. Taigi, tas pirmasis karpačas buvo iš plonai pjaustytos, žalios jautienos, alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių padažiuko, kaparėlių ir pagardintas parmezano drožlėm bei pavadintas taip pat iš Venecijos kilusio dailininko Vittore Carpaccio pavarde – mat tas mėgo ryškias spalvas. Štai receptas čia. Vėliau carpaccio imta vadinti ir kitus panašiu būdu pagamintus patiekalus. Šitas krevečių karpačas nusižiūrėtas instagrame, pabandžiau pagaminti ir tikrai gavosi skanus! Bet didžiausias privalumas super greita! Panašu, kad bus dar vienas mėgstamas patiekalas!
Krevečių karpačas, ko reikės
Štai ingredientai be kurių patiekalas nesigautų:
- krevetės, išlukštentos, be galvų, be kiautų, nevirtos. Puikiai tinka šaldytos, tiesiog prieš gaminant atitirpinkite.
- extra virgin alyvuogių aliejus
- laimas – žalioji citrina, tarkuosim žievelę ir spausim sultis
- druska, skaniausia sūdyti druskos dribsniais (maldon tipo druska)
Tuomet, ingredientai kuriuos galima rinktis pagal aplinkybes. Patiekalui reikia kažkokių saldžiarūgščių vaisių ar uogų ir šviežių žalumynų. Puikiai tiks:
- braškės, ir/arba avietės, granatai, apelsinas ar mandarinas pjaustytas smulkiais gabalėliais, mango gabaliukai. Pasirinkite pagal sezoną. Aš gaminau su braškėm ir dar pabarsčiau granatų sėklų.
Šviežios žolelės:
- krapai, arba šviežios kalendros, arba rukula, arba daigai.
Aš pabarsčiau daigelių ir šviežių kalendrų.
- kajeno pipirų dribsniai, ar šviežio aitraus pipiriuko grižinėliai
Gaminame carpaccio
Pirmiausia, reikia pasiruošti krevečių pagrindą.
- atitirpintos krevetės išdėliojamos ant aliejumi patepto kepimo popieriaus (ar maistinės plėvelės). Dėliokite vieną šalia kitos, paliekant nedidelius tarpelius, pusės krevetės storio, tam kad krevetėms užtektų vietos kai bus suplotos.
- Skersmenį pasimatuokite pagal lėkštę, kurioje serviruosite.
- Išdėliotas krevetes uždenkite aliejumi pateptu kepimo popieriumi ar maistine plėvele ir suplokite, tam puikiai tinka nedidelis puodas su rankena.
- suplotas krevetes dėkite į šaldymo kamerą, tegul keletą minučių pašąla. Bus lengviau perdėti į puodą, o ir saugiau, termiškai neapdoroti produktai turi būti tinkamai laikomi.
Pasiruoškite kitus ingredientus:
- braškes (ar kitas uogas / vaisius) nuplaukite ir susmulkinkite
- žalumynus gerai nuplaukite ir nusausinkite po bėgančiu vandeniu
- gerai nuplaukite laimą
Serviruojame:
- Į lėkštę atsargiai perkelkite krevetes: nuimkite viršutinį popieriaus ar plėvelės sluoksnį, uždenkite lėkšte, tada lėkštę apverskite ir nuimkite kitą sluoksnį.
- Ant krevečių užtarkuokite laimo žievelės, nereikia labai daug, užtenka šiek tiek, tik kad suteiktų gaivaus kvapo ir skonio
- Pašlakstykite krevetes laimo sultimis, pasistenkite kuo tolygiau paskirstyti. Laimo rūgštis pamarinuos ir „pagamins” krevetes.
- Pašlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Pasūdykite druskos dribsniais, jei mėgstate labai tinka aštresni kajeno pipirų dribsniai, ar net šviežio aitraus pipiriuko griežinėliai.
- Pagardinkite uogomis ir žolelėmis.
Ir viskas. Skanaus!
Keli patarimai
Jei laukiate svečių ir norite būti pasiruošę patiekti patiekalą greitai, pasigaminkite viską, bet palikite uogų ir žalumynų dėliojimą paskutiniam momentui. Krevetės, apšlakstytos laimo sultimis, alyvuogių aliejumi, pasūdytos ir uždengtos maistine plėvele drąsiai išbus šaldytuve kelias valandas. O uogos atrodys šviežiau ir skaniau jei bus supjautytos ir išdėliotos prieš pat patiekiant valgyti.
Ar saugu valgyti neapdorotas krevetes? Šis patiekalas gaminamas iš šaldytų krevečių. Žuvys ir jūros gėrybės užšaldomas ypač žemoje temperatūroje, kad produktai būtų saugūs vartoti, bet visgi, vaikams, besilaukiančioms moterims, žmonėms su nusilpusia imunine sistema nėra rekomenduojami. Beje, kaip ir šaltai rūkytos žuvys ar sūdytos silkės. Kad jau užsiminiau apie sūdytas silkes, žalių žuvų (silkių, kilkių ir pan.) sūdymas yra paplitęs mūsų šalyse, o štai Pietų Amerikoje labiau įprasta apdoroti rūgštimi ir marinuoti šviežią žuvį ar jūros gėrybes laimo ar kitų citrusų sultyse. Taigi, krevečių carpaccio nebėra žalias, tai patiekalas iš jūsų pačių marinuotų krevečių.