Labai skanūs balandėliai

Labai skanūs balandėliai

Ar žinojote, kad mūsų lietuviški balandėliai iš tikrųjų ne visai mūsų. Prasidėję tolimuosiuose rytuose dar prieš mūsų erą, gerokai virš tūkstantmečio užtruko kol (tik!) dvidešimtojo amžiaus pradžioje pasiekė lietuvišką virtuvę. Rytų Europiečiai (kaip ir mes) patiekalo pavadinimą sieja su paukščiu, ir vadina holubki, golabki, balandėliai. Kiti turi pavaidimą kuris tiesiog sako, kad tai patiekalas suvyniotas į kopūsto lapus – cabbage roll, kapusti titeni. Matyt balandėliai labai skanūs visiems, juk tiek daug šalių negali klysti prisijaukinę į savo nacionalines virtuves.

Mano meilė balandėliams keitėsi su amžiumi. Vaikystėje labai prašydavau, kad man kuo mažiau į lėkštę dėtų kopūstų lapų, ir jei tik būtų leidę mielai būčiau valgiusi tik mėsos ir ryžių įdarą. Tik primenu, kažkada buvo laikai, kai iš vaikų buvo reikalaujama ne tik valgyt viską iš eilės, bet ir visiškai pilnai suvalgyti kas įdėta į lėkštę! Dabar, kaip tik, man pati skaniausia balandėlių dalis – kopūstų lapai.

Labai skanūs balandėliai, kaip juos gaminti

Mums reikės didelio puodo, į kurį tilptų visas kopūstas, ar bent būtų apsemta didžioji jo dalis. Visa kita įprasti virtuvės įrankiai: peilis, šakutė ar žnyplės, pjaustymo lentelė, keptuvė, puodas troškinimui.

Ingredientai: didelis kopūstas, skaniausi balandėliai iš šviežių kopūstų; 500 g liesos maltos kiaulienos, 150 g ilgagrūdžių ryžių, gerai nuplautų, keli šaukštai aliejaus kepimui, 1 didelis svogūnas, pora česnako skiltelių, 400 ml skardinė konservuotų smulkintų pomidorų, druskos, pipirų, provanso žolelių, pora šaukštų miltų, pora šaukštų grietinės, petražolių.

Nusiteikite šiek tiek pažaisti virtuvėje, balandėlių gamyba reikalauja kelių etapų, todėl visada gera mintis pasigaminti šiek tiek daugiau ir užsišaldyti šaldytuve kitam valgymui.

Pirmiausia reikia pasiruošti kopūsto lapus, kad jie suminkštėtų ir nesulūžtų vyniojant ir išsivirti ryžius.

Ryžius virkite pagal instrukciją ant pakelio, ar taip kaip esate įpratę. Aš verdu ryžių vyryklėje – suverčiu gerai nuplautus ryžius, įpilu vandens pagal pažymėtas proporcijas, įjungiu ir pamirštu. Viryklė supypsi kada baigta. Išvirtus ryžius palikite pravėsti.

Kaip pasiruošti kopūstų lapus

Ne pats saugiausias būdas, bet taip balandėliams lapus ruošė mano močiutė, mama ir aš pati.

Užsivirkite vandens, tuomet į didelį puodą dėkite kopūstą ir apipilkite verdančiu vandeniu taip kad beveik apsemtų. Puodą kaitinkite ant nedidelės kaitros. Viena ranka didesne virtuvine šakute prilaikykite kopūstą, geriausia jei patogiai įbesite ją į kopūsto kotą, o kita ranka, peiliu pjaukite kopūsto lapus po vieną nuo pagrindo, kai tik lapas apverda ir suminkštėja. Taip nupjaukite beveik visus apvirusius lapus ir palikite kad šiek tiek pravėstų, tiek, kad nebūtų karšta paimti rankomis.

Kur kas saugesnis būdas, net nežinau, kodėl mano šeimos moterys jo nenaudojo.

Peiliu išpjaukite kopūsto šerdį. Dėkite kopūstą į didelį puodą ir užpilkite verdančiu vandeniu taip kad pilnai apsemtų, o ta dalis, kur išpjauta šerdis būtų viršuje, tuomet šakute po vieną atskirinėkite apminkštėjusius lapus, kol taip nurinksite visus.

Kaip pasiruošti įdarą

Kol kopūstai vės, pasiruoškite įdarą. Į didelį dubenį suverskite maltą kiaulieną ir atvėsusius ryžius, pasūdykite, papipirinkite ir pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis. Provanso mišinys tinka puikiai.

Kaip sukti balandėlius

Paskaičiuokite kiek turite tinkamo dydžio kopūstų lapų, turi būti bent delno dydžio, kad galėtumėte suvynioti. Padalinkite įdarą į tiek dalių kiek turite lapų, pasiruoškite nedidelius kukuliukus. Imkite kopūsto lapą ir įdarą dėkite ties lapo apatine dalimi, kuri buvo arčiausiai šerdies. Lenkite lapą taip, kad vieną kartą apgobtų įdarą, tuomet užlenkite lapus iš šonų, ir suvyniokite kiek liko.

Troškinimas

Pasiruoškite puodą troškinimui. Įkaitinkite troškintuvą su šlakeliu aliejaus, suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus, pakepkite kol pagales. Suberkite smulkintus česnakus. Kai česnakas apkeps, suverskite konservuotus pomidorus ir nukelkite puodą nuo kaitros.

Į puodo dugną sudėkite likusius, mažus kopūsto lapus, tuos į kuriuos nebesigavo suvynioti įdaro, tuomet po vieną tvarkingai rikiuokite šiek tiek apkeptus balandėlius

Apkepam balandėlius. Galima ir nekepti, bet, šitas žingsnis labai paskanina patiekalą ir ypač padažą. Miltai naudojami, kad padažui suteiktų tirštumo. Mano mama tiesiog apibarstydavo balandėlius miltais ir juos rikiuodavo į puodą, bet taip gaminami jie sulimpa, o miltai susigumuluoja, todėl nepatingėkite, ir šiek tiek apkepkite. Juk jau tiek daug darbo padaryta.

Apibarstykite balandėlius miltais, lengvai, nereikia daug ir apkepkite įkaitintoje keptuvėje. Nereikia, kad lapai pradėtų ruduoti, tik šiek tiek. Norim, kad miltai gautų riebalų ir šiek tiek apkeptų. Tokius balandėlius tiesiai rikiuokite troškintuve.

Kai sudėsite visus, papipirinkite, šiek tiek pasūdykite, ir įpilkite vandens tiek, kad pusiau apsemtų. Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos kaitros. Šviežių kopūstų balandėliai išsitroškins per pusvalandį. Jei gaminate iš žieminio, kietesnio kopūsto, patroškinkite šiek tiek ilgiau.

Kas kart trošinant patikrinkite ar netrūksta skysčio ir jei trūksta šiek tiek įpilkite. Aš paprastai viską troškinu greitpuodyje, taip joks skystis neišgaruoja.

Pačioje pabaigoje paskaninkite petražolėmis. Patiekite lėkštėje su virtomis bulvėmis ar bulviu koše. Paskaninkite grietine.

Balandėliai praktiškai super maistas: daržovingas, daug skaidulų, daug baltymų, labai lengvai modifikuojamas, galima gaminti įprastus su kiaulieną, liesesnius su vištiena ir labai skanūs visiškai daržoviniai. Mėsos mėgėjai jaučiasi suvalgę pilnavertį mėsišką, sotų patiekalą, bet ištiesų suvalgo kur kas mažiau mėsos. Vienintelis trūkumas, reikia prisiruošti gaminti. Tai tikrai ne tas patiekalas, kur labai greitai pasigamina.

Variantai

Balandėliai viename puode su bulvėmis ir morkomis. Mano močiutė ir mama balandėlius troškindavo iškart su skustomis bulvėmis ir morkomis. Taip, viename puode, jos gamindavo praktiškai visus patiekalus, kotletukus, vištienos gabalus, kiaulienos šonkaulius. Taigi, nusiskuskite bulvių ir morkų, supjaustykite gabalais, ir puode klokite pirma bulves, tuomet morkas, o toliau kopūsto lapus ir balandėlius. Baigiant troškinti paskaninkite grietine, ir dar kelias minutes patroškinkite.

Balandėliai su vištiena. Tiesiog maltą kiaulieną keiskite malta vištiena, bus lengvesni, liesesni balandėliai.

Vegetariški balandėliai. Išsivirkite ryžius, arba perlines kruopas. Nedideliame kiekyje aliejaus pasikepkite svogūną, česnaką, šviežią papriką ar morkas. Pasūdykite ir paprieskoninkite žolelėmis ir pipirais. Sumaišykite su ryžiais ir vyniokite į kopūstų lapus.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *