Lašišos tartaras, patiks net tiems kas tartarų nevalgo

Lašišos tartaras galėtų būti pats pirmas tartaras, net tiems kas skeptiškai žiūri į termiškai neapdorotos žuvies ar mėsos valgymą. Jei tik negasdina sušiai, šis tartaras bus labai panašaus skonio, tik be ryžių ir maki lapų. Man skanesni tartarai iš dviejų sluoksnių, todėl čia aprašau net dvi versijas. Lašišos tartaras su avokadais ir lašišos tartaras su agurkų ir Philadelphia tipo sūrio sluokniu. Jei pirmasis labiau tartariškas, nes su avokadu ruošiamas tuno ir jautienos tartaras, tai agurkų – Philadelphia sūrio, visiškai panašus į populiariuosius Philadelphia sušius.
Beje, lašiša pati popoliariausia žuvis Lietuvoje, kurios akcijos sutraukia minias į parduotuves. Žinau iš patirties! Gana dažnai geros kainos akcijos taikomos visai didžiulei žuviai, ir tada reikia galvoti ką iš jos gaminti. Aš siūlau iš galvos ir uodegos išsivirti žuvies sultinio. Kažkada, vėliau su sultiniu galėsite pasigaminti čouderio, tirštos balintos žuvienės, ar boullabaise, Provanso žuvies ir jūros gėrybių sriubą – troškinį. Tuomet atsipjaukite kelis pjausnius ir juos išsikepkite. Būtinai pasisūdykite, kad turėtumėte sumuštiniams su lašiša. Bet pirmiausia, iš šviežio gabalėlio pasigaminkite lašišos tartaro.
Ingredientai
Lašišos sluoksnis
- 300 g šviežios lašišos
- 0,5 vnt. smulkiai pjaustyto šalotinio svogūno
- 1 vnt. mažas, kornišininis marinuotas agurkėlis Arba šaukštas marinuotį kaparėlių
- 0,5 vnt. citrinos žievelė nuo pusės citrinos
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
Avokadų sluoksnis
- 1 vnt. Didelis, sunokęs avokadas
- 1 šaukštelis kapotų šalotinių svogūnų (gali būt ir be svogūnų)
- Druskos, pipirų
Agurkų ir Philadelphia tipo sūrio sluoknis
- 1 vnt. šviežias agurkas
- 200 g Philadelphia tipo tepamo sūrio be jokių priedų
- Šviežių krapų
- Šiek tiek druskos, jei reikia sūriau
Gaminimas
Lašišos paruošimas
- Lašišą supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Į dubenį su lašiša suberkite smulkiai pjaustytus šalotus, korinišoną (ar kaparėlius), įtarkuokite citrinos žievelės, įspauskite citrinos sulčių ir gerai sumaišykite, įberkite druską ir pipirus pagal skonį
- Palikite šaltai bent 10 minučių kad skoniai susijungtų, o žuvis lengvai pasimarinuotų.
- Kol tartaras marinuojasi, paruoškite apatinį sluoksnį avokadą arba agurkus.
Avokadas (variantas A)
- Perpjaukite avokadą per pusę.
- Peilio aštria briauna (kaip kirvuku) lengvai įkirskite avokado kauliuką ir pasukite peilį, taip lengvai išimsite kauliuką.
- Avokado puselę su žieve laikykite saujoje, ir peiliu suraižykite minkštimą tarsi pjaustydami. Stenkitės peilį spausti tik tiek, kad pasiektumėte žievelę.
- Šaukštu išskobkite avokadą. Jei avokadas didelis, skobkite pusę gylio. Taip gausite gražiai kubeliais supjaustytą avokadą.
- Suberkite šalotinius svogūnus. Pasūdykite ir papipirinkite, lengvai pamaišykite, bet nesutrinkite.
- Avokadą gaminkite prieš pat patiekiant.
Agurkas su Philadelphia tipo sūriu (variantas B)
- Šviežią agurką nulupkite, išskobkite sėklas ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Sumaišykite su Philadephia sūriu ir smulkiai pjaustytais krapais.
- Paragaukite ir jei trūksta sūrumo pasūdykite.
Tartaras
- Lėkštėje, naudodami kulinarinį žiedą dėkite vieną sluoksnį avokado ar agurkų ir ant viršaus jautienos. Papuoškite krapais, pašlakstykite kokybišku extra virgin alyvuogių aliejumi, pagardinkite druskos kristalais.
Belieka ragauti, skanaus!