Namuose sūdytos lašišos receptas, pamiršite pirktinę

Angliškai šis metodas vadinamas brining, marinavimas sūrime, ir tai vienas geresnių receptų, kurį dažnai naudojam, kai tiesiog norime turėti skanios lašišos pusryčiams, arba kai ruošiam lašišą žemoje temperatūroje, sous vide.
Receptas nusižiūrėtas nuo sous vide entuziastų, kur tikslumas ypač svarbus, tad tikrai reikės virtuvinių svarstyklių ir šiek tiek teks paskaičiuoti 🧐 Bet išmokti tikrai verta!
Gražią, švarią lašišos file merksime į druskos, cukraus tirpalą ir paliksime šaltai marinuotis.
Marinato ruošimui taikysim formulę, 10 % druskos, 5 % cukraus.
Prieš gamindami marinatą pasimatuokite kokio kiekio reiks pilnai apsemti lašišą. Tuomet vandenyje ištirpinkite 10% (nuo vandens svorio) druskos ir 5% (nuo vandens svorio) cukraus.
1 litrui marinato reikės:
1000 g vandens (1L)
100 g druskos
50g cukraus
Patarimas: druską ir cukrų tirpinkite pusėje kiekio karšto vandens, kitą vandens dalį pakeiskite ledukais. Taip ruošiant greičiau ir geriau ištirps druska ir cukrus.
Pamerkite lašišą į marinatą ir palikite šaldytuve.
Trumpiausias marinavimo laikas yra viena valanda, bet kur kas geresnį rezultatą pasieksite jei lašiša pamirks bent 4 valandas. Mes kartais paliekam šaldytuve per naktį ir nieko bloga nenutinka.
Kitas svarbus žingsnis išimti lašišą iš vandens, nusausinti, pašlakstyti alyvuogiu aliejumi ir uždengus maistine plėvele dar palaikyti kelias valandas šaldytuve prieš valgant.
Tik išėmus lašišą iš marinato, ji gali pasirodyti sūroka, tačiau per tas kelias „poilsio” valandas skoniai pasiskirsto, perteklinė drėgmė nugaruoja ir žuvis paskanėja.
Sūdytą lašišą laikykite šaltai, uždarame inde arba uždengtą maistine plėvele. Jei mėgstate, galite ne tik paskaninti alyvuogių aliejumi bet taip pat užberti šviežių krapų. Žuvis bus skani ir tinkama valgyti 3 – 4 dienas.