Panzanella duonos salotos su pomidorais

Panzanella duonos salotos su pomidorais


Panzanella – tai Toskanos duonos salotos, pagamintos iš apdžiuvusios baltos duonos gabaliukų, kurie išmirksta ir suminkštėja nuo gerai sunokusių pomidorų ir svogūnų. Taip pat dar dedama, agurkų, kaparėlių, o padažui naudojamas alyvuogių aliejus su šlakeliu acto.

Panzanella sukurta kaip būdas sunaudoti džiovintą pasenusią duoną, kad išvengtume maisto švaistymo. O antroje vasaros pusėje, kuomet ir šiltnamiai ir daržai linksta nuo prinokusių pomidorų gelbėjama ne tik duona bet ir pomidorai, nes panzanella tuo skanesnė kuo labiau pernokę pomidorai.

Taigi, reikės

kelių dienų senumo čiabatos ar panašios duonos, tokios kur jau nebevalgysit, nes nebešviežia, bet ir neišmetat, nes vis dar gera. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Suplėšykite duoną dideliais gabalais ir paskleiskite ant kepimo skardos. Kepkite kelias minutes, kol paskrus. Išimkite ir leiskite atvėsti.

Kelis pernokusius pomidorus sutrinkite, galite trinti rankomis, ar sutarkuoti stambia tarka. Odelę išmeskit. Kitus pomidorus stambiai supjaustykite.

Supjaustykite raudonuosius svogūnus. Nulupkite agurką (jei oda stora, jei plona, lupti nebūtina), supjaustykite.

Duoną, pomidorus, svogūnus sumaišykite, gausiai pašlakstykite geru alyvuogių aliejumi, pagardinkite maldod druskos dribsniais, ar kita skania druska. Pagardinkite kaparėliais, alyvuogėmis, šviežiai maltais pipirais ir palikite bent 15 minučių šaltai kad skoniai susirištų.

Tokia klasikinė panzanella labai skani kasdieniams lengviems pietums. Beje, panzanella turi begales versijų, su persikais, su braškėmis, su drėgnesne duona, su labiau traškia. Štai čia dalinuosi paradine versija, kuri ne tik labai skani, bet dar ir labai graži, išbandykite ir stebėkite kaip svečiai fotografuoja 😉

Ingredientai

apie 700 g prinokusių pomidorų, kuo įvairesni tuo skaniau

pora riekių čiabatos ar kitos šviesios duonos, apie 300 g

1 vidutinis raudonasis svogūnas

1 nedidelis agurkas

1 šaukštas kaparėlių

10 – 15 alyvuogiu be kauliukų (kalamata ar kitų mėgstamų)

Šviežių bazilikų, skanios druskos, šviežiai maltų pipirų

Gero extra virgin alyvuogių aliejaus 3 šaukštai



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *