Sultiniai, arba kaip būt viskam pasiruošus

Sultiniai, arba kaip būt viskam pasiruošus

Mūsų šaldiklyje visada yra bent po kelis maišelius užšaldytų naminių sultinių: vištienos, jautienos, skaidraus žuvies sultinio, žuvies sultinio skirto gaminti boullabaisse. Kai reikia greitai išsivirti skanios sriubos, arba norisi pasigaminti risotą, arba kuskusą, ar troškinį, ar padažus, sultiniai turi daugybę panaudojimų, iš šaldiklio traukiam sultinį.

Naminius sultinius pasigaminti namuose praktiškai nekainuoja, ir beveik nereikalauja pastangų. Mums tai yra tapę įpročiu, kuriuo pasidalinsiu su jumis.

Taigi, pirmiausia, reikia įprasti pamatyti sultinio galimybę 🙂 Taip taip 🙂

Sultiniai verdami iš kaulų, t.y. to kas liko nupjausčius mėsą kitiems patiekalams, iš daržovių ir prieskoninių žolelių. Restoranai sultiniams naudoja netobulas daržoves, visus tuos kubelius, juosteles, kurie neatitinka grožio standartų ir nepatenka į lėkštę, bet yra ne kas kita o tos pačios, kokybiškos ir šviežios daržovės. 

Mes namuose sultinius verdame taip pat, kai lieka sultiniui tinkamų produktų.

Pavyzdžiui, kepame steiką su kaulu iš kokybiškos, brandintos mėsos. Mėsą supjausčius lieka tobulas, griliuje apkeptas kaulas, kuriame vis dar daugybė skonio ir maistinių medžiagų. Toks kaulas yra tobulas jautienos sultinio pagrindas iš kurio vėliau, kai norėsis bus galima išsivirti skanios burokėlių sriubos. 

Arba kepame vištą. Per pietus išsidaliname kas ką mėgsta labiausiai, kam šlaunelės, kam vištienos krūtinėlė, ir dažniausiai, pavalgius, vistiek lieka nugara, karkasas iš po nupjaustytų krūtinėlių, o kur dar visos tos kepimo sultys skardoje. Viskas keliauja į greitpuodį ir virsta kvapniu vištienos sultiniu. Taigi, verdame buljoną.

Buljonas

Spausdinti

Įrankiai

  • Greitpuodis

Ingredientai

  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Morkos
  • Salierai, porai, paprika, kitos mėgstamos, geriau tvirtos daržvės (pakolis, petražolių šaknys, saliero šaknys)
  • Juodieji pipirai, lauro lapai, Provanso žolelės ar kitos mėgstamos džiovintos prieskoninės žolės
  • Šiek tiek aliejaus

Gaminimas

  • Jei turite, viską virkite greitpuodyje. Sultinys tuo skanesnis kuo daugiau skonio, maistinių medžiagų ir aromatų patenka į skystį, o tam reikia laiko. Kuo ilgiau virsite, tuo skaniau. Verdant greitpuodyje ne tik pagreitėja procesas, bet taip joks gėris neišgaruoja, visi aromatai lieka puode.  
  • Visas daržoves, kurias virsite, susipjaustykite kuo smulkiau. Gerokai smulkiau nei šiaip virtumėte sriuboje. Mums nereikia kad daržovės liktų skanios, kaip tik, jos viską turi atiduoti sultiniui. Susipjaustykite svogūną, česnakų, morką, kitas daržoves, kurias turite. Tinka porai, salierai, kitos mėgstamos šakninės ir tvirtesnės tekstūros daržovės. Pomidorus, cukinijas, bulves ir kitas greitai suverdančias daržoves pasaugokite sriubai. 
  • Greitpuodžio dugne pasikaitinkite aliejaus ir kaskart pamaišydami pasikepinkite prieskonius ir daržoves. Pirmiausia berkite juoduosius pipirus, kelis lauro lapus, Provanso žolelių ar kitokių mėgstamų džiovintų žolelių, kai pasklis aromatas berkite svogūnus ir lengvai karamelizuokite. 
  • Tuomet apkepkite iki kol pradės geltonuoti morkas, paprikas (jei verdate), ir dėkite kaulus, mėsos gabaliukus, viską iš ko virsite sultinį. 
  • Pilkite vandens kad apsemtų ir virkite. 
  • Mes pradedame virti pagal greipuodžio virimo instrukcijas, t.y. uždengiame, tuomet sulaukiame kad susidarytų slėgis, tuomet sumažiname kaitrą iki minimalios ir paliekam virti ilgam laikui. Kelioms valandoms mažiausiai, o kartais ir ilgiau. 
  • Kai mėsa, kuri verda sultinyje tampa visiškai beskone, reiškia jau viskas atiduota.
  • Išjungiam ir paliekam puodą atvėsti. Taip išsaugomos visos aromatinės medžiagos.
  • Gerai išviręs sultinys būna skaidrus ir jo niekaip kitaip skaidrinti nebereikia. 
  • Kai sultinys atvėsta iki kambario temperatūros atsargiai nukošiam, per daug nekratydami puodo, kad nesusidrumstų nuosėdos. Padaliname sultinį į užsegamus ziplock šaldymo maišelius, užrašom pagaminimo datą, koks sultinys ir užšaldome šaldiklyje. 



2 thoughts on “Sultiniai, arba kaip būt viskam pasiruošus”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *