Valgome Kanaruose: tradicinis meniu, ką būtina paragauti

Valgome Kanaruose: tradicinis meniu, ką būtina paragauti

Papasakosiu ką paragauti Kanarų salose, iškart informuoju, šis straipsnis bus apie tradicinę salų virtuvę, maistą kurį rasite daugelyje nedidelių restoranėlių. Čia nekalbėsiu apie kitus restoranus, o tokių, ir net labai gerai įvertintų, salose yra ir ne vienas, tiksliau 53. Tenerifė turi net septynis Michelin žvaigždėmis įvertintus restoranus. Du iš jų įvertinti dviem žvaigždutėm, o penki – viena.

Kanarų salos, nors priklauso Ispanijai, turi savitą virtuvę. Čia susipina ispaniškos, afrikietiškos, pietų Amerikos, senųjų guančių kulinarijos tradicijos, sukurdamos unikalų skonio pasaulį.

This image has an empty alt attribute; its file name is 2-1-1024x683.png

Puikus klimatas, žuvų gausa, visus metus šviežios sezoninės daržovės, nieko keista, kad čia lengva rasti kur skaniai pavalgyti. Beje, valgymas ne namuose yra svarbi vietinių gyvenimo dalis. Darbo dienomis daugelis apie 10 ryto skuba valgyti antrųjų pusryčių, vyrai į artimiausią barą bocadillo sumuštinio, ispaniško omleto – kiaušinių ir bulvių tortiljos, o  damos į kavinę – pyraginę pasteleria – kavos su pyragaičiais. Tai ne tik laikas užkąsti, bet ir pasikalbėti su draugais ir kaimynais.

This image has an empty alt attribute; its file name is 19-1024x683.png

Pietūs svarbiausias dienos maistas, dažniausiai valgomas su šeima, namuose, ir trunka šiek tiek ilgiau nei mums įprasta pietų pertrauka. Daugelis netinklinių parduotuvių uždaromos nuo pirmos iki trečios. Kaip tik tuo metu pradeda tiekti pietus vietiniai restoranėliai, bar -restaurantes, o mažų miestelių, namuose įkurtos užeigos Kanaruose vadinamos guachinches. Čia kepama parilla de carne – griliuje kepti mėsos patiekalai, įvairios dešrelės: chorizos, salchichas, chistorras, skiriasi jų dydžiai, mėsa iš ko pagamitos ir prieskoniai.

Morcilla vietinė kraujinė dešra, šonkauliukai – costillar a la brassa, patiekiamas troškintas triušis conejo ar ožiukas carne de cabra. Bulvytės, papas fritas arba papas arrugadas (virtos su sūria plutele) kaip ir salotos daug kur nešamos užsakius atskirai, bet būna vietų, kur patiekia viską kartu. Beje, visą vištą pollo assado, keptą malkomis kūrenamame dideliame griliuje, visiškai įprasta užsisakyti telefonu ir prigriebti pakeliui pietums namo.

Kol laukiate staliuko, užsisakykite alaus

Kol laukiama staliuko, daugelis stoviniuoja prie baro ir gurkšnoja caña – 0,2 l ar dar mažesnę stiklinaitę alaus. Ten kur klimatas karštas geriau rinktis mažesnes talpas ir o jei labai norisi išgert daugiau, užsisakysit dar vieną tikrai šalto alučio.

Beje, jei paprašysite cerveza, gausite alaus buteliuose.

Pilstomas iš bačkos vadinamas taurės dydžiais:

caña – 0,2 l

mediana arba tulipa – 0,33 l

tanque 0,5 l

Nesuklysit, jei tiesiog prašysit:

una caña ar dos cañas, por favor! 

Jei matot ant stalo didesnes talpas, garantuotai valgo užsieniečiai. Dar ir dėl to, kad alų vietiniai geria kaip aperityvą, o maistą užgeria vynu.

Tradiciniai užkandžiai, pirmieji patiekalai

Kanaruose labai rekomenduoju išragauti autentiškus patiekalus. Lietuvių pamėgtoje Tenerifėje, taip pat ir kitose salose, yra gausybė vietinių restoranėlių. Juose dažniausiai dirba visa šeima, neretai sutiksit kelias kartas: tėvas sukasi prie griliaus, mama verda – kepa, suaugę vaikai su marčiom ir žentais priima svečius. Restoranėliai turi įprastą darbo laiką, pietums atsidaro tarp 12 – 16 val., vėliau, septintą ar pusę aštuntos atveria duris vakarienei. Svečiai taip pat dažniausiai susirenka vienu metu, tad darbo tempas, ypač per pietus įspūdingas. Pietums paprastai rezervuotis staliuko nereikia, visi skuba pavalgyti, laukiantys prie baro užsisako caña ar kitą gėrimą ir sulaukia savo eilės. Pavalgę irgi ilgai stalo neužima, skuba prie baro pietų užbaigti espresso puodeliu, čia vadinamu cafe solo.

This image has an empty alt attribute; its file name is 16-1024x683.png

 

Ką užsisakyti restorane, kad pajustumėte Kanarų skonį? 

Šaltieji užkandžiai paprastai valgomi dar prieš pietus, prie aperityvo.  Prie alaus, vyno ar vietinio, pilstomo vermuto taurės labai skanu plonai papjaustytas juodos kiaulės vytintas kumpis jamon, alyvuogės, marinuotos sardinės, ančiuviai, įdaryti pipirai, sūris manchego ir gausybė kitokių užkandžių.

Nusiteikus pietauti pradėkite nuo rimtesnių užkandžių. Tradiciniame restorane dažniausiai bus šių:

Croquetas, fritiūrinėje kepti įvairių skonių kroketai, kumpio de jamon, daržovių de verduras, tuno, vištienos. Kroketams pradžioje pakepa smulkiai pjaustytus svogūnus, tuomet suberia kumpį ar kitą ingredientą, miltus ir po truputį maišant pila pieną ar sultinį, kol gaunama tiršta masė. Ji atšaldoma ir iš ruošinio formuojami kroketai, kurie apvoliojami džiuvėsėliuose ir prieš patiekiant kepami fritiūrinėje, arba karšto oro gruzdintuvėjė. Ne pats sveikiausias pasirinkimas, bet skanu, ypač padažius į padažus. Jei meniu yra kelios rūšys dažniausiai galima užsisakyti mixta, įvairių skonių rinkinį.

Queso asado, šviežias ožkos, avies, karvės, ar maišyto pieno sūris apkeptas ir patiekiamas su medumi arba mojo padažais. Nuotraukoje labai pagražintas keptas sūris, daugelyje vietų patieks keptą sūrį su keliais mažais indeliais – vietinio medaus, mojo verde ir mojo rojo. 

This image has an empty alt attribute; its file name is kanaru-maistas-1024x683.png

Piementos de Padrón, žalios, nedidelės paprikos, iškeptos kaitrioje keptuvėje ir pagardintos jūros druskos dribsniais. Nesibaiminkit, šios paprikytės visiškai neaštrios. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 5-1-1024x683.png

Pulpo a la Galega, riekelėm pjaustytos virtos bulvės ir ant jų gabaliukai pjaustyto aštuonkojo, viskas pagardinta geru alyvuogių aliejum ir gausiai pabarstyta piemento dulce, saldžios paprikos milteliais ir jūros druskos dribsniais.

Setas al ajillo, švieži grybai kepti alyvuogių aliejuje su česnakais, patiekiami moliniame inde.

 

Gambas al ajillo, krevetės keptos alyvuogių aliejuje su česnakais, patiekiamos tradiciniame moliniame inde.

Gambas, vidutinio dydžio krevetės, dažniausiai patiekiamos išlukštentos. Langostinos – didesnės, neretai patiekiamos visos ir reikia patiems išsilupti.

Aš parduotuvėje perku šaldytas Gambon, karališkas krevetes. Jos dar didesnės nei langostinos ir natūraliai rausvos spalvos.

Chorizo al sidra, – dešrelės gardintos saldžiąja paprika, virtos sidre, patiekiamos tradiciniame moliniame inde.

Atskiras skyrius – papas arrugadas ir mojo

Jei reikėtų nurodyti patį patį kanariškiausią patiekalą, tai žinoma būtų, papas arrugadas tradicinės Kanarų salų bulvytės su mojo padažais. Tai ypatingos bulvytės, mažos, raukšlėtos, vidus gelsvos spalvos, turtingo skonio. Ir turtingo čia miniu neatsitiktinai. Pastaraisiais metais kanarietiškos bulvytės pasidarė visiška prabangos prekė, ūkininkų turguose už kilogramą prašoma dvylikos ir daugiau eurų. Mes net pradėjom juokauti, kad greitai jas pardavinės vienetais.

Kainos drastiškai pakilo dėl ypač mažo bulvyčių derliaus, kuris labai nukenčia nuo iš Gvatemalos užklydusių bulvinių kandžių.  Būtent dėl kainos vis rečiau ir rečiau tikrosios kanarietiškos bulvytės patiekiamos restoranėliuose. Dažniau tiesiog tradiciniu būdu verdamos mažos kitokios.

Palyginkite bulvytes nuotraukoje aukščiau, tai tikrosios kanarietiškos papas antiguas. Nuotraukoje žemiau, kitos veislės, mažos bulvytės virtos kanarietiškai. Tad prieš užsakant būtinai paklauskit ar bus papas antiguas.

Jei negausite senųjų bulvyčių papas arrugadas restorane, vis dar galite nusipirkti ir išsivirti namuose. Ir tikrai verta paragauti, nes tai vienos seniausių bulvių veislių, kurios į Kanarus buvo atvežtos per pirmąsias ekspedicijas atradus Ameriką. Jei įdomu, pasiskaitykite čia.

Štai greita virimo instrukcija:

Jums reikės vandeniu apsemti bulvytes su lupena, gausiai priberti jūros druskos ir virti kol bulvės suminkštės. Tuomet nupilti vandenį taip kad puode liktų tik šiek tiek ir tą likutį nugarinti, vis pamaišant bulves. Vandeniui nugaravus bulvytės pasidengs plona druskos plutele. Nesibaiminkit, vidus liks visiškai nesūrus.

Prie bulvyčių paprastai patiekiami mojo padažai, [tariama mocho].

Mojo verde, žaliasis, gaminamas iš kalendrų lapų, alyvuogių aliejaus, česnako, gardinamas actu, druska ir kuminu.

Mojo rojo – vietoj kalendrų naudojami raudonieji pipirai.

Pagrindiniai patiekalai ir kaip užsisakyti žuvį

Iš sotesnių, pagrindinių patiekalų, užsisakykite Carne de cabra – ilgai troškintą ožiuką. Paprastas ir labai jaukus troškinukas, kuris ypač skaniai susivalgo po žygio kalnuose.

Foto iš restoranėlio Teno parke.

Jei mėgstat triušieną, paragaukite Conejo al salmorejo. Tai triušiena, patiekiama kanarietišku būdu, troškinama baltame vyne su česnakais, saldžiąja paprika, alyvuogių aliejumi.

Apie Kanarų žuvis esu parašiusi atskirą straipsnį ir dar vieną kaip jas gaminti, jei nuspręstumėte kepti patys.

Žuvis dažniausiai valgoma vakarienei, kai nereikia skubėti. Restoranėlių vitrinose nuo ledo išsirenkama kokį laimikį siūlo tą dieną ir pasirenkamas būdas kaip paruošti. 

Štai trumpas žodynas, kuris pravers:

  • A la plancha/a la parilla/parillada: kepta griliuje
  • A la romana: apvoliota tešloje, trupiniuose ir kepta aliejuje (pvz. calamares a la romana)
  • A la andaluza: taip pat apvoliota tešloje, trupiniuose ir kepta aliejujealso tik tešla be kiaušinių
  • Rebosado: tešloje (gali būti ir romana ir andaluza)
  • A la marinera: troškinta baltame vyne su svogūnais (pvz. mejillones – midijos – a la marinera)
  • Al vapor: gaminta garuose (pvz. berberechos – tokie pirštukai– al vapor)
  • Fritos: kepta (pvz pescaditos fritos: įvairios mažos žuvelės)

Postres, desertai

Po sočių pietų ar vakarienės jums visada pristatys dienos saldumynų meniu. 

Be Populiariausi yra bienmesabe – kukurūzų trapučių desertas su migdala ir cukrumi. Taip pat canarias – migdolų, kiaušinių ir cukraus pyragėliai.

Pabaigai

Skanaus maisto Kanarų salose yra, ir kol kas valgyti restoranėliuose nėra jokia prabanga. Nuoširdžiai rekomenduoju išragauti viską: papas arrugadas, keptą sūrį, piementos de padron, aštuonkojį ir tą gausą jūros gėrybių. 

Būkit ramūs, maistą vietiniai labai vertina, ir neleis švaistyti. Sakau iš patirties, nes ne kartą padavėjai stabdė, ir sakė kad daugiau nebesuvalgysim, todėl arba viską užsako po pusę porcijos arba pasiūlo ko atsisakyti. Ir tai vienas iš tų dalykų, kuris man nuoširdžiai patinka. 

Aproveche! Skanaus!



1 thought on “Valgome Kanaruose: tradicinis meniu, ką būtina paragauti”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *