Velykų boba Azoruose

Velykų boba Azoruose

Negalėjau parduotuvėje praeiti užmačius šitą velykų duoną. Massa sovada, minkytos tešlos saldus ragaišis, su neluptais kiaušiniais, tradicinis Azorų salų patiekalas gaminamas velykoms.

Šiais metais Velykas švenčiame Terceira saloje, todėl dalinuosi šios salos receptu. Radau informaciją, kad tarp salų ir matyt tarp namų receptai skiriasi, čia kaip su mūsiškiais cepelinais 🙂

Ingredientai

Mielių užmaišui

  • 125 gr. miltų
  • 1 saldžioji bulvė
  • 1 kiaušinis
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus
  • 20 gr. mielės

Ragaišiui

  • 1 kg miltų
  • 250 gr. cukraus
  • 250 gr. sviesto
  • 8 kiaušiniai
  • Apelsino žievelės, vanilinio cukraus, šiek tiek druskos

Paruošimas

Mielinis raugas gaminamas dieną prieš. Išverdama saldžioji bulvė ir sutrinama iki tyrės. Inde sumaišoma saldžiųjų bulvių tyrė, išplaktas kiaušinis ir šiltame vandenyje atskiestis mieles. Tada suberiami miltai ir sumaišomk visi ingredientai iki vientisos masės. Uždengtas indas laikomas šiltai ir kildinamas per naktį.

Miltai kartu su miltiniu cukrumi persijojami į indą. Centre padaroma duobutė ir paplakant įmušami po vieną kambario temperatūros kiaušiniai. Įpilamas lydytas ir pravėsintas sviestas, supilamas mielių raugas, tarkuota apelsino žievelė, vanilė, druska.

Viskas labai gerai išminkoma ir paliekama šiltai pakilti apie 15 minučių.

Tada dar kartą minkoma tešla. Rankomis minko apie pusvalandį, gal todėl ir vadinasi massa sovada – minkyta tešla. Kai tešla tampa tolygios konsistensijos, padalinama kelis vienodo dydžio gabalėlius, ištempiama ir sulankstoma. Formuojami ragaišiai, pabarstomi trupučiu miltų, pridengiami švariu virtuviniu rankšluosčiu ir kildinami, kol padvigubės.

Pyragas aptepamas kiaušinio tryniu. Velykinio pyrago paviršiuje padaromos įpjovos ir įstatomi svogūnų lukštuose virti kiaušiniai ir kepama 200 laipsnių temperatūroje apie 45 minutes.

Kai kuriose Azorų salose pyragai kepami bananų lapuose.

Su Šv. Velykom kur jas bešvęstumėt!



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *