Pirmiausia supjaustykite morkas, tinka didelės, tvirtos, ir net sausokos, tik jokiu būdu ne liaunos, šviežios sultingos morkytės, jos tiesiog suvirs 🤷♀️ Pjaustykite ilgomis 0,3 X 0,3 cm juostelėmis.
Kumpį supjaustykite poros centimetrų kubeliais, pabarstykite trupučiu druskos ir palikite marinuotis kambario temperatūroje.
Pasiruoškite ryžius. Išplaukite po tekančiu vandeniu tol kol ims bėgti visiškai švarus vanduo. Pamerkite ryžius šiltame (bet ne karštame) vandenyje.
Labai gerai įkaitinkite puodą. Uzbekai plovą gamina kazane, ant malkų, o aš namuose, ant elektrinės viryklės. Vietoj kazano puikiai tiks sunkus, špižinis, daniškas puodas, ar kitas sunkus, gerai šilumą laikantis indas.
Supilkite aliejų ir gerai įkaitinkite. Jei gaminate su lajumi, sudėkite į puodo dugną ir palikite kad lajus išspirgėtų, atiduotų visus riebalus. Tuomet išgriebkite spirgus iš puodo.
Pirmiausia karštuose riebaluose apskrudinkite mėsą. Kai mėsa taps rusva, ją išgriebkite ir atidėkite į šoną.
Tuomet iškepkite svogūnus. Karts nuo karto pamaišant sulaukite kol svogūnai taps auksinės spalvos ir iš jų išgaruos visas vanduo.
Į puodą su svogūnais grąžinkite mėsą, palaukite kol ji vėl įkais.
Ant mėsos - svogūnų tolygiu sluoksniu sudėkite morkas ir palikite dvi tris minutes pakepti
Atsargiai pamaišykite, stenkitės nesutrinti morkų. Pakepkite dar 10 minučių ant didelės kaitros, po dešimties minučių kaitrą sumažinkite iki vidutinės, įberkite šiek tiek kuminų, įdėkite lauro lapus, raugerškio uogas, jei norite rūgštesnio skonio. Galite įdėti šafrano, bet labai nedaug.
Užpilkite verdančiu vandeniu kad viską apsemtų per 1–1,5 cm.
Įdėkite česnako galvutes, jos turi būti sveikos tik nuvalyti kieti išoriniai lukštai. Jei verdate su džiovintais aitriaisiais pipirais, juos įdėkite dabar, šviežius galima bus pridėti vėliau.
Kai masė užvirs sumažinkite kaitrą iki visiškai mažos ir palikite troškintis dar keturiasdešimčiai minučių, ne mažiau.
Pasūdykit truputį gausiau. Dalį druskos vėliau pasiims ryžiai.
Zirvakas, plovo pagrindas pagamintas!Jei norite, dalį galite atsidėti kitam kartui, net sušaldyti. Tuomet, tereiks atsišildyti, užvirti ir pabaigti virti plovą su ryžiais.