Spaghetti vongole, spageti makaronai su geldelėm

Spaghetti vongole, spageti makaronai su geldelėm

Spageti su geldelėm pamėgom gyvendami Tenerifėje. Čia žuvų skyriuje dažnai būna įvairių šviežių moliuskų, nuo mums įprastų midijų, peilenių iki almejas, berberechos, caramujos ir kitų. Kainos jų taip pat skiriasi kartais, bet apie žuvis ir jūros gėrybes Kanaruose atskiras straipsnis. Šis apie spaghetti vongole – spageti makaronus su geldelėm 🙂

Itališkas vongole verčiamas į anglišką clams, ispanišką almejas, lietuvišką moliuskas. Tai bendrinis pavadinimas nedidelėms dvigeldėm kriauklelėms, o jų gamtoje tūkstančiai skirtingų. Kokios konkrečiai valgomos priklauso nuo regiono, jo tradicijų, o dabartiniais laikais nuo to kas lengviau kultivuojama ir tiekiama į parduotuves. 

Beje, net jei nevisada ant prekystalio su ledu rasite šviežių geldelių, panašiai skaniai spageti makaronus galima pasigaminti ir su šaldytom geldelėm. Mes šaldymo kameroje stengiamės palaikyti atsarginį maišiuką tiems kartams kai norisi skanaus, paprasto maisto, o į parduotuvę važiuoti tingisi.

Taigi, jums reikės…

Spaghetti Vongole

Spausdinti

Ingredientai

  • 500 g geldelių
  • 150 g spagečių
  • 125 ml balto vyno
  • 2 skiltelės česnako
  • petražolių
  • alyvuogių aliejaus, tarkuotos citrinos žievelės, čili pipiriukų (jei norisi), šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas

  • Pasiruoškite ingredientus. Geldeles perplaukite po tekančiu vandeniu. Nusivalykite ir susipjaustykite plonomis riekelėmis česnaką. Susismulkinkite petražoles.
  • Užsikaiskite puodą vandens, pasūdykite ir virkite spagečius keliomis minutėmis trumpiau nei instrukcijoje. Pabaigsime virti kartu su geldelėm.
  • Didesnėje, gilioje keptuvėje pasikaitinkite aliejų, suberkite juoduosius pipirus, česnaką ir pakepkite apie pusę minutės, kol česnakas pradės geltonuoti. Jokiu būdu nesudeginkite, nes pasidarys kartus.
  • Suberkite petražoles (pasilikite šiek tiek serviravimui), vyną ir geldeles. Uždenkite ir palikite 3 – 4 minutėms troškintis, kol visos geldelės atsivers. Kas kart pajudinkite keptuvę, kad visos gautų pakankamai karščio.
  • Išgriebkite spagečius iš puodo ir sudėkite į keptuvę su geldelėmis. Įpilkite porą šaukštų vandens, kuriame virė makaronai ir pabaikite viską virti kas kart pamaišydami. Suberkite likusias petražoles ir serviruokite į lėkštes. Skanaus!
    Jaučiat jūros dvelksmą 🌊🌊🌊

Šiame recepte naudojau spageti makaronus, nes jie geriau žinomi ir labiau įprasti, tačiau lygiai taip pat gaminama su linguine pasta. Linguine, kaip ir spagečiai, yra ilgų, plonų makaronų rūšis, tik plokštesni ir storesni.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *