Klasika – alyvuogės medaus ir česnakų marinate

Alyvuogės medaus ir česnakų marinate dar vienas pigus ir labai skanus sprendimas užkandžių stalui. O svarbiausia, skanias, marinuotas alyvuoges galima pasigaminti iš anksto.
Kai tik atsidarė „In vino”, jų marinuotos alyvuogės, tikra ta žodžio prasme, man nunešė stogą. Saldžios, tokios skanios alyvuogės, gerai prisigėrusios rozmarino, čiobrelių ir dar visa ko, buvo toks wow kad reikėjo kažkaip dekoduot jas ir sugalvot kaip tokių turėti kada tik nori namuose.
Per visokius bandymus išradau skanų būdą kap pasigaminti marinuotų alyvuogių su medumi ir česnaku, juo ir pasidalinsiu.
Alyvuoges perku vidutinio dydžio, be kauliukų. Bandžiau gamint su kauliukais, bet tuomet jas arba reikia traiškyti arba gaminti labai iš anksto, kad spėtų ilgiau pasimarinuoti ir pasiimti skonį. Alyvuogės turi būti malonaus skonio net ir tiesiai iš indelio. Prastų ir neskanių joks marinavimas neišgelbės, tiesiog įdėsit darbo, produktų ir vistiek bus pusėtinas rezultatas. Rašau iš patirties, nes neslėpsiu, buvo kai neatsilaikiau pagundai pataupyti ir galvojau kad ir tos iš visiškai apatinės lentynos sueis.
Iškart įspėju, čia nėra vieno teisingo recepto, eksperimentuokit drąsiai ir atrasite tą savajį skanių alyvuogių receptą, o aš gaminu taip.
Juodosios alyvuogės medaus ir česnako marinate
Ingredientai
- 400 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
- 3 v. šaukštai gero alyvuogių aliejaus
- 2 v. šaukštai medaus
- 4 skiltelės česnako
- 1 šaukštas gero vyno acto
- 1 šaukštas Provanso žolelės
- 0,5 šaukšto rozmarino
- kajeno, ar kito aitraus pipiro, jei mėgstat aštriau
- pankolio sėklų
Gaminimas
- Alyvuoges suverskite į sietą, tegul nuvarva. Kažkiek sunkos pasilikite, pravers jei reikės praskiest padažą ar truks skysčio, kad idelis būtų pilnas.
- Nulupkite česnaką. Aš pjaustau kubeliais kad nesudegtų kepant, netarkuoju, nes nenoriu per stipraus česnakinio skonio.
- Pakaitinkite gilią keptuvę ir berkite Provanso žoles, rozmariną, pankolio sėklas, šiek tiek pakaitinkite kol pasklis aromatas.
- Pilkite kelis šauštus gero extra virgin alyvuogių aliejaus. Kaitra turi būti ne pati aukščiausia, mums nereikia kad aliejus imtų rūkti.
- Berkite česnakus ir pakepkite, bet jokiu būdu nesudeginkite, nes bus kartūs.
- Įdėkite kelis didelius šaukštus medaus, ir porą šaukštų gero balzaminio acto, primažinkite kaitrą.
- Verskite alyvuoges, išmaišykite, ir patroškinkite penkias minutes.
- Paprastai iš alyvuogių pribėga sunkos ir pasidaro padažiukas. Jei per sausa, įpilkite tos pasiliktos sunkos, turi būti pusiau apsemtos.
- Jei norisi aštresnių alyvuogių galima įberti kajeno fleiksų ar kito mėgstamo aitraus pipiro.