Bacalhau à Brás jaukus bulvių, kiaušinių patiekalas su menke

Bacalhau à Brás pirmą kartą paragavau Porto, Portugalijoje ir niekaip negaliu suprasti, kodėl tokio patiekalo neturime Lietuvoje. Jaukus, skanus, ir toks vaikystę primenantis.
Bacalhau paprastai vadinama sūdyta ir džiovinta menkė. Portugalijoje ir gretimuose karštuose, katalikiškuose kraštuose bacalhau net buvo vadinama fiel amigo, ištikimu draugu, maistas kuris visada šalia. Tinkamas transportuoti ir saugoti kol dar nebuvo šaldytuvų, o ir nedraudžiamas pasniko metu. Pagal originalų receptą reiktų džiovintą, sūdytą menkę užmerkti iš vakaro, tada perplauti ir užvirti. Bulves supjaustyti plonomis juostelėmis, tokiomis degtuko storio mini fri, ir kepti fritiūrinėje, kad būtų traškios, bet aš jums siūlau pagreitintą, lengvesnį variantą, kuris tikrai nenusileidžia skoniu.
Bacalhau à Brás
Įrankiai
- Didesnė keptuvė
- Mentelė
Ingredientai
- 400 g menkės file tinka šaldyta, tik atšildykite. Jei norisi visiškai portugališkai, galima mirkyti ir gaminti sūdytą menkę.
- 1 -2 vnt. dideli svogūnai
- 1 – 2 skiltelės česnako
- 6 vnt. kiaušiniai
- 200 g bulvių traškučių juostelėmis, be jokių ryškių priedų
- aliejaus ar sviesto kepimui, pipirų, druskos
- petražolių gera šluotelė
- keleto juodų alyvuogių be kauliukų
Gaminimas
- Susipjaustykite svogūnus, česnakus, pakepkite ant sviesto ar alyvuogių aliejaus kol karamelizuosis.
- Kol svogūnai keps, apvirkite menkę. Keletui minučių įdėkite į verdantį vandenį.
- Lengvai išplakite kiaušinius. Galite šiek tiek įpilti grietinėlės (nors nėra būtina).
- Į iškeptus, bet vis dar kepančius svogūnus sudėkite nuvarvintą menkės file. Maišydami pakepkite minutę kitą, kad masė susimaišytų.
- Keptuvę nukelkite nuo kaitros ir maišydami į masę pilkite kiaušinių plakinį. Kiaušiniai turi pradėti tirštėti ir surišti masę, tačiau nelaukite, kad imtų kietėti.
- Suberkite bulvių traškučius, petražoles ir supjaustytas alyvuoges.