Bulvių salotos, kai reikia pamaitinti minią

Bulvių salotos, kai reikia pamaitinti minią

Aš visiškai drąsiai galiu teigti, kad bulvių salotos yra pirmosiose vietose tarp mūsų draugų mėgstamų salotų. Ypač kai reikia visus sočiai užmaitinti 🙂 

Čia toks love – hate santykis. Mėgsti, nes skanu. Nėr ką čia slėpti, patinka mums bulvių patiekalai ir tas jų jaukumas. Nekenti, nes milijonas kalorijų, vieni angliavandeniai, riebalai, majonezas 😳 Nu bet skanu, ir ranka įdeda dar vieną šaukštą.

Dalinuosi klasikiniu bulvių salotų receptu. Gal net greičiau principu, nes čia tikrai daug vietos improvizacijoms. Aš irgi kaskart turiu pagalvoti kokie valgytojai susirinks, nes vieni nemėgsta svogūnų, kiti alergiški garstyčioms 🤷‍♀️

Bulvių salotos

Spausdinti

Ingredientai

  • 1 kg Nedidelės, salotoms tinkamos bulvės. Krakmolingos, kurios nesubyra verdant, gerai išlaiko formą. Šviežios, mažos bulvytės idealios.
  • 100 ml Majonezas
  • 2 šaukšteliai Dižono garstyčios, ar kitos kuriose ne visiškai permalti grūdeliai
  • Druska, pipirai
  • 200 g Ir ką turit, bei mėgstat – kornišonai (smulkūs, tvirti agurkėliai), kaparėliai, saliero kotai, šalotai (nedideli, pailgi svogūnai) (priedai turėtų sudaryti apie 20 proc. bulvių svorio)

Gaminimas

  • Neskustos bulves verdamos pasūdytame vandenyje kol suminkštėja. Jokiu būdu nepervirkite. Gerai nukoškite, aš dar minutei palieku puodą ant kaitros, kad išgaruotų drėgmė.
  • Kai pravės, bet vis dar bus šiltos pjaustykite į smulkesnius gabalėlius. Jei bulvės mažos, apvalios, pjaustau į keturias dalis ar per pusę, jei didesnės – centimetro pločio riekelėm. Bulvės turėtų išlaikyti maišymą ir nevirst koše.
  • Susmulkinami priedai, kornišonai, salierai, svogūnai.
  • Viskas sumaišoma su majonezu ir vienu – dviem šaukštais garstyčių.
  • Paragaukit, jei reikia, papildomai pasūdykite, papipirinkite šviežiai maltais pipirais.
  • Salotas palikite pilnai atvėsti. Šiaip skanios ir valgomos iškart, bet jei pastovės valandą kitą, bus dar tolygesnės ir skanesnės.

Lupti ar nelupti išvirtas bulves? Čia jau kaip jums patinka labiau. Aš dažniau nelupu, nebent lupynos negražios, nuo pernykščių bulvių. 

Ar tikrai maišyti šiltas? Aš maišau šiltas, taip bulvės vėsdamos geriau sugeria padažą ir priedų skonius. Skaniau.

Išbandykite ir atraskite savo mėgstamą variantą. Užtruksite gerokai trumpiau nei gamindami baltą mišrainę, o jaukumo – sotumo santykis panašus.

Beje, ar žinojot, kad lietuviška mišrainė, kuri lygiai tokia pati Estijoje vadinama estiška mišraine, o Latvijoje – latviška, likusiame pasaulyje dažniausiai vadinama rusiškomis salotomis. Jas 19 a. sukūrė belgas Lucien Olivier dirbęs Ermitažo restorane, Maskvoje, Rusijoje. Mišrainės receptas išpopuliarėjo Rusijoje, o vėliau sovietinėse šalyse 🤷‍♀️



1 thought on “Bulvių salotos, kai reikia pamaitinti minią”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *