Midijos Moules Marinieres, prancūziškas bistro namie

Jūreivių midijos – klasikinis midijų vyno ir grietinėlės padaže receptas. Tokios būna turbūt kiekviename prancūziškame bistro. Skanu su traškia bagete ar gruzdintom bulvytėm ir žinoma taure balto vyno. Jei jau turite šviežių midijų, kiti ingredientai įprasti lietuviškai virtuvei, – svogūnas ar poras, grietinėlė, sausas vynas. Juk midijos vyno ir grietinėlės padaže!
Aš skaičiuoju pusę kilogramo midijų vienam valgytojui, taigi recepte pateikti kiekiai dviems žmonėms.
Midijos Moules Marinieres
Tai paprastas ir lengvas receptas, bet kaip ir kiekviename, yra viena, kita taisyklė. Gaminkite pagal instrukcijas ir tikrai gausis kaip Prancūzijoje.
Įrankiai
- Didelis puodas
- Mentelė
Ingredientai
- 1 kg šviežių midijų
- 200 ml balto sauso vyno
- 200 ml grietinėlės
- 1 vnt vidutinis svogūnas galite pakeisti į porą
- 2 skiltelės česnako
- 1-2 saliero stiebai
- 1-2 šaukšt. alyvuogių aliejaus ar sviesto
- juodųjų pipirų, pora šakelių čiobrelių
Gaminimas
- Midijas nuplaukite po tekančiu vandeniu, neturi likti smėliuko. Barzdas, jūržoles nuvalykite. Sudaužytas, ar šiaip nepatikimas išmeskite. Geriau nerizikuoti. Receptuose rašo, kad kiekvieną dar reikia pastuksenti ir patikrinti ar gyva. Aš šį žingsnį praleidžiu, ypač kai tenka tikrinti didesnį kiekį. Tačiau jokiu būdu neignoruoju kito patarimo, iškart mesti ir nevalgyti tų kurios gaminamos neatsidarys.
- Pasiruoškitekitus ingredientus. Svogūnus, česnakus, porus, salierus , jei dėsite aitriąją papriką, supjaustykite.
- Pasiruoškite įrankius, kurių reiks. Didelį puodą, kuriame virsite midijas, mentelę maišymui. Smagiau gaminti kai viskas po ranka.
- Svogūnus, ir/ar porus pasikepkite tame pačiame puode, kuriame viskas bus gaminama, ant sviesto ar alyvuogių aliejaus, ką mėgstat labiau. Kai svogūnai suminkštės, įberkite česnakus, papipirinkite.
- Primažinkite kaitrą ir pilkite į puodą vyną. Palaukite kol užkais ir nugaruos alkoholis.
- Suberkite salierus ir midijas, uždenkite, tegul jos vyne keletą (3-4) minučių pasigamina.
- Patikrinkite ir jei jau geldelės atsidarė supilkite grietinėlę. Palaukite minutę, kitą, kol grietinėlė užkais ir nukelkite nuo kaitros.
- Suberkite petražoles ir tadam, galima tiekti į stalą!
Užrašai
Midijas galite valgyti su paskrudinta bagete, arba kaip belgai, su bulvytėmis ir ajoli padažu.
Bagetę reiktų supjaustyti, galima apiberti sūriu, ir pašaut į įkaitintą orkaitę. Tinkamas laikas — prieš pradedant kepti svogūnus, tereikia nepražiopsoti, kada paskrus ir laiku išimti.
Bulvytes gaminkite pagal instrukciją, mes mėgstam šaldytas skilteles wedges. Ajolį galima pasiruošti naminį, bet juk kartais ne nuodėmė ir pirktinis.