Plovas gali gautis geras ir namų virtuvėje

Plovas gali gautis geras ir namų virtuvėje

Šitą receptą esu užmačiusi prieš gerus penkiolika, o gal net ir daugiau metų, kai tik pirmieji blogeriai ėmė dalintis receptais. Kaip pirminis šaltinis nurodomas uzbekas Stalik, kuris ir dabar turi kanalą youtube ir ten dalinasi tų kraštų receptais.

Man asmeniškai, visa ta kumbaja, kad gerą plovą gali pagaminti tik vyrai, ir panašiai, yra labai labai stipriai apie tolimuosius rytus ir rytietišką mentalitetą, bet… kai vyrukai sodyboje sumasto išvirti šurpą kazane ar pagaminti plovą nuo nulio, – lįsti į pagalbą tiesiog neprotinga.

Čia pasidalinsiu kaip pasigaminti plovą namų virtuvėje su mažiau dramos ir puikiu rezultatu.

Reikės avienos ar ėrienos, stambių, tvirtų morkų ir plovo ryžių. Uzbekai gamina su specialiais, labai kietais devzira ryžiais. Jų galima rasti ir Lietuvos parduotuvėse, tiesiog įveskite į google paiešką ir išmes kurios turi. Taip pat yra pirkti pilaf ryžių. Svarbu, nekrakmolingi ir greit nesuverdantys ryžiai.

Plovo gamyboje yra keli svarbūs etapai:

  • pirmas, paruošti ryžius: gerai išplauti ir išmirkyti, kad liktų kuo mažiau krakmolo, kitaip plovas nebus birus
  • antras, išvirti plovo pagrindą, zirvaką – riebų avienos, svogūnų ir morkų troškinį
  • trečias, ryžių virimas: ryžiai turi „susiriebaluoti” ir sugerti riebų zirvako sultinį
  • paskutinis – duoti laiko „pailsėjimui”, t.y. baigus virti, puodą uždengti ir palikti dar dvidešimčiai minučių, kad plovas pilnai baigtų gamintis

Uzbekiškas plovas

Spausdinti

Ingredientai

  • 1 kg Aviena – kumpio ir 3-4 gabaliukai su kaulais (jei labai nepatinka aviena – ėriena, galima pakeisti jautiena arba veršiena, bet tikras plovas verdamas iš avienos), 
  • 300 g Avienos lajaus – galima naudoti aliejų, geriausia alyvuogių)
  • 1 kg Devzira ryžių – gali būti kiti plovui tinkantys vidutinio grūdo ryžiai, ieškokite didesnėse parduotuvėse su užrašu pilav
  • 1 kg Morkos, geriausia didelės, tvirtos, beveik pašarinės
  • 2-3 vnt. Vidutiniai svogūnai
  • 2-3 vnt. Česnako galvutės, nulupkite išorinius kietus lukštus, bet galvutes palikite sveikas, česnako skiltelės turi likti savo lukštuose
  • 1-3 Aitrūs pipirai 
  • kuminas, raugerškio uogos, lauro lapai, druska

Gaminimas

Zirvakas

  • Pirmiausia supjaustykite morkas, tinka didelės, tvirtos, ir net sausokos, tik jokiu būdu ne liaunos, šviežios sultingos morkytės, jos tiesiog suvirs 🤷‍♀️  Pjaustykite ilgomis 0,3 X 0,3 cm juostelėmis.
  • Kumpį supjaustykite poros centimetrų kubeliais, pabarstykite trupučiu druskos ir palikite marinuotis kambario temperatūroje.
  • Pasiruoškite ryžius. Išplaukite po tekančiu vandeniu tol kol ims bėgti visiškai švarus vanduo. Pamerkite ryžius šiltame (bet ne karštame) vandenyje. 
  • Labai gerai įkaitinkite puodą. Uzbekai plovą gamina kazane, ant malkų, o aš namuose, ant elektrinės viryklės.  Vietoj kazano puikiai tiks sunkus, špižinis, daniškas puodas, ar kitas sunkus, gerai šilumą laikantis indas.
  • Supilkite aliejų ir gerai įkaitinkite. Jei gaminate su lajumi, sudėkite į puodo dugną ir palikite kad lajus išspirgėtų, atiduotų visus riebalus. Tuomet išgriebkite spirgus iš puodo.
  • Pirmiausia karštuose riebaluose apskrudinkite mėsą. Kai mėsa taps rusva, ją išgriebkite ir atidėkite į šoną.
  • Tuomet iškepkite svogūnus. Karts nuo karto pamaišant sulaukite kol svogūnai taps auksinės spalvos ir iš jų išgaruos visas vanduo. 
  • Į puodą su svogūnais grąžinkite mėsą, palaukite kol ji vėl įkais.
  • Ant mėsos – svogūnų tolygiu sluoksniu sudėkite morkas ir palikite dvi tris minutes pakepti
  • Atsargiai pamaišykite, stenkitės nesutrinti morkų. Pakepkite dar 10 minučių ant didelės kaitros, po dešimties minučių kaitrą sumažinkite iki vidutinės, įberkite šiek tiek kuminų, įdėkite lauro lapus, raugerškio uogas, jei norite rūgštesnio skonio. Galite įdėti šafrano, bet labai nedaug.
  • Užpilkite verdančiu vandeniu kad viską apsemtų per 1–1,5 cm. 
  • Įdėkite česnako galvutes, jos turi būti sveikos tik nuvalyti kieti išoriniai lukštai. Jei verdate su džiovintais aitriaisiais pipirais, juos įdėkite dabar, šviežius galima bus pridėti vėliau. 
  • Kai masė užvirs sumažinkite kaitrą iki visiškai mažos ir palikite troškintis dar keturiasdešimčiai minučių, ne mažiau.
  • Pasūdykit truputį gausiau. Dalį druskos vėliau pasiims ryžiai. 
  • Zirvakas, plovo pagrindas pagamintas!
    Jei norite, dalį galite atsidėti kitam kartui, net sušaldyti. Tuomet, tereiks atsišildyti, užvirti ir pabaigti virti plovą su ryžiais.

Plovas

  • Į verdantį zirvaką beriame gerai išplautus ir išmirkytus ryžius. Juos tolygiai paskleidžiam ant zirvako paviršiaus.
  • Atsargiai, kad ryžiai nesusimaišytų pilame apie 1 litrą verdančio vandens, tiek kad ryžių paviršius būtų apsemtas per 1-1,5 cm.
  • Užkeliam kuo didesnę kaitrą, kad kuo greičiau visa masė užvirtų, zirvako riebalai suburbuliuotų ir pakiltų virš ryžių. Šitas žingsnis labai svarbus, kitaip ryžiai nebus birūs.
  • Kai puodas užverda sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite tol kol ryžiai beveik pasigamins o puode beveik neliks skysčio. Jokiu būdu nieko nemaišykite!
  • Jei ryžiai vis dar kieti, o skystis jau išgaravo, per puodo kraštą įpilkite šiek tiek vandens, geriau po mažiau kelis kartus nei padauginti.
  • Jei ryžiai jau beveik išvirę, o skysčio vis dar gerokai per daug, atsargiai padarykite kelias skyles iki pat dugno ir padidinkite kaitrą, taip per tuos tunelius greičiau išgaruos perteklinis skystis.
  • Kai nebeliks skysčio, o ryžiai bus beveik beveik gatavi, išjunkite kaitrą, ryžius paskaninkite kuminu ir dangčiu uždengtą puodą palikite 20 minučių pastovėti. 
    Per šį laiką ryžiai sugers visą likusią drėgmę ir pasigamins. 

Geras plovas tur būti birus, ryžiai neturi lipti ir būti šlapi. 

Prieš patiekiant plovą atsargiai išmaišykite. Išgriebkite česnakus ir aitriuosius pipirus. Plovą galite perdėti į didelį indą, ant viršaus sudėkite česnakus. Išspaustu česnaku kiekvienas valgytojas galės pasiskaninti savo porciją. Man tas česnakas yra dieviškas! Vien dėl jo verta gaminti plovą 🙂

Uzbekai plovą valgo rankomis arba šaukštu. Bet čia jau kiekvieno asmeninis reikalas 🙂 



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *