Porų – salierų sriuba, nusižiūrėta nuo italų

Man patinka porų – salierų sriuba, paprasta ir skani. Italai turi gausybę variantų, Zuppa di porri e patati, zuppa de porri al forno, čia kiek regionų ir šeimininkių, tiek variantų. Aš pasidalinsiu savo receptu kaip išsivirti porų – salierų sriubą. Matyt prie pavadinimo reiktų pridėti porų, salierų ir bulvių sriuba, nes bulvių taip pat reikės, kad sriuba būtų jaukiai tirštos konsistencijos.
Porų sriuba, ir dar su salierais, neragavus galima pagalvoti, kad bus kokia nors minkšta, beskonė pliurza, bet tikrai ne pagal šį receptą. Mes porus gerai karamelizuosim, kad įgautų tą saldų skonį, sriubą tirštinsime smulkiai pjaustyta bulve ir skaninsime baltu vynu, kuris suteiks lengvos rūgštelės ir išryškins visus skonius. Na o prieš patiekiant dar pagardinsime šaukštu maskarponės ir pabarstysim kepintų kedro riešutų!
Ko reikės: mise en place
Pagrindinis patarimas, kuriuo dalijasi profesionalūs virtuvės šefai – susiruoškite viską prieš pradedant gaminti. Tai net turi pavadinimą: mise en place – viskas vietoje. Pasiruoškite visus ingredientus, susidėkite visus įrankius, perskaitykite receptą nuo pradžios iki galo, žodžiu, žinokite ką darote ir tuomet procesas vyks sklandžiai, be jokių siurprizų, ir patiekalas gausis skaniai.
Taigi, porų – salierų sriubos mise en place toks:
Įrankiai:
Aštrus peilis, pjaustymo lentelė, dubenėliai supjaustytoms daržovėms, bulvių skustukas, keptuvė, puodas, samtis.
Produktai:
1 didelė bulvė, nuskusta ir supjaustyta nedideliais kubeliais
5 porai (apie 3 cm storio), supjaustyti riekelėmis
5 salierų stiebai, supjaustyti riekelėmis
1 Svogūnas, supjaustytas
Alyvuogių aliejus kepimui
Karštas sultinys (tinka vištienos, jautienos ar daržovių) kaip pasigaminti naminį skaitykite čia.
150 ml balto sauso vyno
100 g mascarpone (jei neturite, galite pakeisti riebia grietine)
15 g pakepintų kedro riešutų
Prieskoniai: čiobreliai (švieži lapeliai arba galima naudoti džiovintus), šviežiai malti pipirai, druska
Pikantiška pupelių sriuba
Ingredientai
- 2 vnt. saliero stiebai, supjaustyti griežinėliais
- 2 vnt. didelės morkos, supjaustytos kubeliais
- 1 vnt. svogūnas
- 6 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas pomidorų pastos (puree)
- 1 šaukštelis čili pipiriukų (arba pagal skonį!)
- 2 vnt. konservuotų pupelių skardinės po 400 g (2x400g)
- 1 litras vištienos, daržovių ar jautienos sultinio
- druskos, pipirų, čili pipiriukų dribsnių serviravimui
Gaminimas
- Supjaustykite daržoves: salierus, morkas riekelėmis, susmulkinkite svogūnus
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų, kai aliejus įkais berkite svogūnus, morkas, salierus; apkepkite.
- Sudėkite pomodorų pastą, čili pipiriukus ir pakepkite dar kelias minutes.
- Papipirinkite, padruskinkite.
- Suberkit pupeles, karštą sultinį ir virkite 20 min. ant mažos kaitros.
- Pilkite sriubą į lėkštes, įdėkite po šaukštą petražolių lapelių, pabarstykite čili pipiriukų dribsniais (flakes). Valgykite su mėgstama balta duona.
Variantai
Porų – salierų sriubą galima įvairiai modifikuoti. Drąsiai pridėkite papildomų ingredientų, labai tinka švieži špinatai, žali žirneliai. Paprastas bulves keiskite saldžiosiomis. Jei išvis nenorite bulvių, tiesiog naudokite daugiau kitų tirščių: porų, salierų, špinatų.
Jei labiau mėgstate tirštas trintas sriubas, sublendinkite prieš patiekdami.
Skanaus!