Porų sriuba sukurta valgyti atšaldytą, bet skani ir karšta

Aš ieškojau vasarinės sriubos recepto ir aptikau vichyssoise. Vichyssoise [tariama viši’svoz] yra porų, bulvių, svogūnų ir grietinėlės sriuba, patiekiama šalta, papuošta smulkiais svogūniukų laiškais. Internetai rašo, kad ją sukūrė prancūzų kilmės šefas Louis Diat, kuris dvidešimto amžiaus pradžioje vadovavo Ritz Carlton viešbučio Niujorke virtuvei. Porų, bulvių sriuba, balinta pienu ar grietinėle, tik karšta yra įprasta sriuba ne tik Prancūzijoje. Šefas Louis Diat taip pat neslepia, kad įkvėpimo sėmėsi iš mamos, kai ji vaikams šaltu pienu atvėsindavo karštą sriubą. Ir išties, šita porų sriuba, du viename – sukurta valgyti atšaldyta, bet tikrai labai skani ir karšta.
Ragaujam, juk ir mums reikia daugiau vasarinių sriubų, kad ir kokie skanūs tie šaltibarščiai, kasdien juk nevalgysi.
Taigi, reikės
Įrankiai: puodas, ar troškintuvas su dangčiu, jame pradžioje kepsime, o vėliau virsime sriubą; aštrus peilis, pjaustymo lentelė; blenderis.
Ingredientai: 4 vidutinio storumo porai (apie 300 g), balta ir šviesi dalis, gerai nuplauti, ir supjaustyti griežinėliais; sviesto kepimui, nesūdyto (apie 30 g), pora didelių krakmolingų bulvių, nuskustų ir supjaustytų nedideliais kubeliais, kad greičiau išvirtų; 1 litras daržovių sultinio, galima ir vištienos, tik būtinai nugriebkite riebalus, ypač, jei sriubą valgysite šaltą; 200 ml grietinėlės; druskos, pipirų; rašo, kad Louis Diat restorano lankytojams patiekdavo sriubą papuoštą svogūnėlių (tų plonų) laiškais.
Ingredientai
- 50 g Sviesto
- 4 vnt. Porų, naudosim šviesią dalį
- 2 vnt. Didelių, krakmolingų bulvių
- 1 litras Daržovių sultinio, galima ir vištienos
- 100 ml Grietinėlės
- Druskos, pipirų
- Svogūnėlių laiškų papuošimui
Gaminimas
- Ištirpinkite sviestą troškintuve ir suberkite porus, tegul pakepa kol suminkštės. Pasūdykite, papipirinkite.
- Suverskite kubeliais pjaustytas bulves.
- Supilkite sultinį ir virkite kol bulvės bus visiškai minkštos.
- Nuimkite puodą nuo viryklės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Supilkite grietinėlę ir sutrinkite blenderiu.
- Jei valgysite karštą sriubą, pilkite į lėkštes ir papuoškite svogūnėliais.
- Jei valgysite šaltą, palikite atvėsti ir dar gerai atvėsinkite šaldytuve. Prieš patiekiant dar kartą gerai pramaišykite. Pilkite į lėkštes ir puoškite svogūniukais.
Pernakt šaldytuve palaikyta sriuba yra pati ta! Gerai atvėsta ir visi skoniai susimaišo.
Pasirodo šita sriuba visai populiari, pavadinimas višisvozas naudojamas kaip bendrinis ir yra sukurta gausybė variacijų: agurkų ir salotų višisvozas, morkų višisvozas, o veganiškos versijos vadinamos veggysvizais! (Jei virsite su daržovių sultiniu bus tikrų tikriausias vegisvizas).
Ragaujam, juk ir mums reikia daugiau vasarinių, kad ir kokie skanūs tie šaltibarščiai, kasdien juk nevalgysi.