Prancūziška svogūninė, patiks ir tiems kas nemėgsta svogūnų

Patariu, tiems kas nemėgsta svogūnų, pradžioje net nesakykite iš ko išvirta sriuba. Tegul ragauja ir spėlioja. Soupe a l’oignon kažkiek primena raugintų kopūstų sriubos skonį ir tikrai neturi nieko bendra su tuo baisiu ištižusiu virtu svogūnu, kurį jei netyčia suvalgydavai, net nupurtydavo vaikystėje.
Gaminant prancūzišką svogūninę svogūnų skonis keičiamas net kelis kartus. Pradžioje, ilgai kepant, išgaruoja drėgmė ir svogūnuose esantys cukrūs karamelizuojasi, atsiranda graži varinė spalva. Vėliau, sauso vyno rūgštelė svogūnams suteikia traškumo, o sriubą nuskaidrina. Na ir žinoma visiškai į kitą lygį pakylėja pakaitinimas orkaitėje su skrudinta duona ir sūriu.
Prancūziška svogūnų sriuba
Ingredientai
- 1 kg svogūnai
- 1 l sultinys
- 200 ml baltas, sausas vynas
- 1 bagetė
- 100 g sūris (gruyere ar kitas gerai besilydantis)
- alyvuogių aliejaus kepimui
- druska, juodieji pipirai, keli lauro lapai, kajeno pipirų drožlės ar šviežiai pjaustytas aitrus pipiras, jei norisi aštriau
- 2-3 skiltelės česnakas
- šviežių čiobrelių, jei turit, papuošimui
Gaminimas
- Pasiruoškite ingredientus: griežinėliais supjaustykite svogūnus. Perpjaukite per pusę ir tuomet stenkitės pjaustyti kuo ploniau. Peilio šonu paspauskite ir sutraiškykite kelias skilteles česnako.
- Didelėje keptuvėje pasikaitinkite aliejų ir kepkite svogūnus. Kas kart pamaišykite, kad nepridegtų. Svogūnai turi išgarinti drėgmę ir pradėti karamelizuotis. Kilogramas svogūnų gali atrodyti labai daug, bet kol iškeps, tūris gerokai sumažės.
- Kol svogūnai kepa, pasiruoškite sultinį. Jei naudojate šaldytą, atišildykite ir užkaitinkite.
- Užkaiskite orkaitę ir paskrudinkite poros centimerų storio riekelėmis supjaustytą bagetę.
- Kelias minutes prieš baigiant kepti svogūnus į keptuvę įmeskite česnakus. Pasūdykite, papipirinkite, įdėkite lauro lapą, jei norite aštriau, šiek tiek mėgstamų aštresnių pipirų. Galite paskaninti provanso žolelėmis.
- Svogūnus suverskite į karštą sultinį ir užvirkite, įpilkite vyną. Paragaukite ar netrūksta prieskonių.
- Sriubą supilsykite į kepimui tinkamus atskirus indus. Puikiai tinka taip vadinami čenachų keramikiniai, ar kiti karščiui atsparūs, šiek tiek aukštesni dbenėliai.
- Ant viršaus dėkite kelias riekes paskrudintos bagetės ir gausiai užberkite sūriu.
- Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
- Patiekite su likusiais skrebučiais, jei turite, užbarstykite šviežiais čiobreliais. Ir skaniai kvepia ir gražiai atrodo.
Atsargiai, nenusideginkite! tegul iš orkaitės ištraukti indeliai šiek tiek atvėsta 🙂