Risotas greitai, misija įmanoma su greitpuodžiu

Risotas greitai, misija įmanoma su greitpuodžiu

Atsimenu savo tėvų greitpuodį. Jį ištraukdavo kartą (na gal kelis) metuose kai virdavo šaltieną. Greitpuodžio valdymas visuomet buvo išskirtinai tik patyrusio inžinieriaus atsakomybė. O kai sukildavo slėgis ir visa ta pragaro mašina imdavo šnypšti ir suktis, ne tik mus vaikus išvarydavo iš virtuvės, mama taip pat palaikydavo pagarbų atstumą ir procesą stebėdavo pro stiklines virtuvės duris. 

Mano greitpuodžiui tuoj bus dešimt metų ir mūsų virtuvėje jis tiek prigijo, kad kurį laiką visi aplink gaudavo tokius pačius greitpuodžius dovanų. Į savo namus Tenerifėje pirmu reikalu užsisakėme net du, mažesnį ir didesnį, toks rinkinys – du puodai ir jiems abiems tinkantis vienas dangtis, tuo metu buvo su akcija 🤑

Kai pradėjom domėtis sužinojom, kad greitpuodis tinka ne tik šaltienai ar troškiniams, jame galima gaminti risotą, karamelizuoti morkas, svogūnus ir netgi iškepti (???) čyzkeiką.

Gaminame 7 minučių risotą 

Daug kas galvoja, kad risoto kremiškumas atsiranda nuo maišymo, bet pasirodo, kad labiau nuo to, kaip ryžiai paruošiami, gal net geriau sakyti, apdorojami iki įpilant vandens. Pagrindinis skirtumas gaminant greitpuodyje tai kad tikrai reikia laikytis proporcijų, nes niekas nenugaruos. Taigi, pirmiausia traukiam svarstykles. 

Čia taikysim kelias taisykles

Taisyklė nr. 1

Ryžių – skysčio santykis 1:2. Jei verdam 200 g arborio ryžių, reikės 400 g skysčio.

Taisyklė nr. 2

Daržovėse yra apie 95% vandens, todėl daržoves skaičiuosime kartu su skysčiais. Jei verdam 200 g arborio ryžių ir gaminam pomidorų risotą, reikės 400 g kur dalis bus pomidorų, kita sultinio.

Milano risotas

Spausdinti
Šis, nuo bazinio skiriasi keliais ingredientais: įberkite kelis šafrano siūlelius kol kepsite svogūnus. Baigus virti, tik atidarius puodą, įberkite smulkių šaldytų žirnelių ir tai jau Milanese!

Ingredientai

  • 1 dalis arborio ryžių (pvz. 100 g)
  • 2 dalys sultinio (jei ryžių 100 g, tuomet sultinio 200 g)
  • 1 nedidelis, smulkiai supjaustytas svogūnas
  • šlakelis balto vyno
  • alyvuogių aliejaus
  • šiek tiek parmezano
  • druskos, pipirų
  • šafrano
  • sauja šaldytų, mažučių žirnelių. (jie pridedami vėliau, todėl neskaičiuojami kaip skystis)

Gaminimas

  • Pasiruošiam ingredientus.
  • Įkaitinam greipuodį ir nedideliame kiekyje karamelizuojam svogūnus kartu su šafranu. Beje, svogūnų neskaičiuojame prie skysčių, nes karamelizavus skysčio nebeliks.
  • Suberiam arborio ryžius ir maišydami kepam kol pabals. Pradžioje balti ryžiai sugers aliejų ir taps peršviečiami, o po maždaug minutės vėl pabals.
  • Įpilam šlakelį balto vyno ir mentele pamaišom ryžius, kad neliktų prilipusių prie dugno. Per tą laiką vynas turėtų spėt nugaruoti.
  • Pilam sultinį su daržovėm ir iškart uždengiam greitpuodį.
  • Padidinam kaitros stiprumą ir kai slėgis pakyla verdam 7 minutes.
  • Kai laikas baigiasi išleidžiam slėgį (greituoju būdu)
  • Risotas atrodys dar šiek tiek per skystas bet per pusę minutės ryžiai turėtų sugerti kas liko.
  • Berkite žirnelius, parmezaną, šiek tiek lydyto sviesto ir lengvai išmaišykit.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *