5 receptai su orzo: įsijaukinkite

Kas tie orzo rašiau šiame poste, kviečiu paskaityti. Man tai tikras atradimas ir dar viena galimybė be vargo greitai pagaminti kasdienę vakarienę ar net šventinį patiekalą svečiams.
Dalinuosi penkiais paprastais receptais. Vieni jų visiškai paprasti, kuriais galite pakeisti bulvių košę ar kitą garnyrą. Kiti puikiai tinka net svečiams vaišinti.
Išbandykite, ir nebijokite eksperimentuoti. Kai pasidalinau paskutinio recepto, Orzo su krevetėmis, grietinėle ir špinatais, nuotrauka su dukros draugais italais, jie susiėmė už galvos, kad no no no…. taip gamint negalima. Bet mums skanu 🙂 ir ne tik mums, panašių versijų pilnas internetas, nes orzo senai peržengė sienas ir įsijaukino plačiai pasaulyje.
Kremiškas citrininis orzo
Ingredientai
- 250 g orzo
- 500 g sultinio (vištienos, ar daržovių)
- 2 šaukštai sviesto
- 200 g grietinėlės
- 50 g tarkuoto parmezano
- 1 vnt citrinos (nutarkuokite žievelę, išspauskite sultis)
Gaminimas
- Didelėje keptuvėje pasikaitinkite sviestą ir apsikepkite orzo makaronus. Kelias minutes paskrudinti orzo makaroniukai pasidaro auksiniai ir įgauna daugiau skonio.
- Į tą pačią keptuvę pilkite sultinį, užvirkite ir virkite apie 12 min arba pagal pakelio instrukciją, kol makaroniukai sugers skystį ir suminkštės. Svarbu kaskart pamaišyti, kad nepridegtų.
- Įmaišykite citrinų sultis ir žievelę ir dar pakaitinkite kelias minutes, kad sultys susigertų į pastą.
- Įpilkite grietinėlę, įberkite tarkuotą parmezaną, viską gerai išmaišykite.
Užrašai
Kremiškas orzo su špinatais ir parmezanu
Ingredientai
- 200 g orzo
- 400 g sultinio
- 200 g grietinėlės
- 300 g šviežių, plautų špinatų
- 1 vnt. svogūnas
- 100 g tarkuoto parmezano
- alyvuogių aliejaus ar sviesto
- druskos, šviežiai maltų pipirų
Gaminimas
- Didelėje keptuvėje pasikaitinkite sviestą ir karamelizuokite smulkiai pjaustytus svogūnus. Apsikepkite orzo makaronus. Paskrudinti orzo makaroniukai pasidaro auksiniai ir įgauna daugiau skonio.
- Į tą pačią keptuvę pilkite sultinį ir grietinėlę. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies kaskart pamaišant kol sugers skystį ir suminkštės apie 12 minučių arba pagal pakelio instrukciją.
- Jei makaroniukai vis dar per kieti, įpilkite dar šiek tiek skysčio (sultinio, grietinėlės ar tiesiog vandens). Suberkite špinatus ir parmezaną ir gerai išmaišykite.
Užrašai
Orzo su česnakinėmis krevetėmis
Ingredientai
- 500 g valytų, nevirtų krevečių
- 200 g orzo
- 500 g sultinio
- 4-5 skiltel. česnako skiltelės
- 1 citrina (nautarkuokite žievelę ir išspauskite sultis)
- Alyvuogių aliejaus ar sviesto
- Druskos, šviežiai maltų pipirų, raudonųjų pipirų dribsnių, arba šviežio aitraus pipiro griežinėlių, šviežių petražolių
Gaminimas
- Pamarinuokite krevetes su šlakeliu aliejaus, pora skiltelių griežinėliais pjaustytų česnakų, citrinos sultimis, citrinos žievele, pipirais, aitriais pipirais. Tegul pastovi apie 10 min.
- Didelėje keptuvėje pasikaitinkite aliejų ir apsikepkite orzo makaronus. Suberkite likusius, griežinėliais pjaustytus česnakus ir pakepkite dar pusę minutės. Česnakai neturi sudegti, nes bus kartūs.
- Į tą pačią keptuvę pilkite sultinį, užvirkite ir virkite ant mažos ugnies kaskart pamaišant kol sugers skystį ir suminkštės apie 12 -15 minučių arba pagal pakelio instrukciją.
- Jei makaroniukai jau sugėrė visą sultinį bet vis dar per kieti, įpilkite dar šiek tiek skysčio (sultinio ar tiesiog vandens). Suberkite krevetes su visu marinatu, išmaišykite ir pakepkite dar 5 minutes, kol krevetės paraus. Prieš serviruojant suberkite petražoles.
Pomidorinis orzo su krevetėmis
Ingredientai
- 500 g valytų, nevirtų krevečių
- 200 g orzo
- 500 g sultinio
- Porą šviežių, smulkiai pjaustytų pomidorų
- svogūnas
- česnako skiltelė krevetėms marinuoti
- 1 vnt. citrina, nutarkuotos žievelės, sulčių
- Alyvuogių aliejaus ar sviesto
- Druskos, šviežiai maltų pipirų, raudonųjų pipirų dribsnių, arba šviežio aitraus pipiro griežinėlių, šviežių petražolių
Gaminimas
- Pamarinuokite krevetes su šlakeliu aliejaus, pora skiltelių griežinėliais pjaustytų česnakų, citrinos sultimis, tarkuota žievele, pipirais, aitriais pipirais. Tegul pastovi apie 10 min.
- Smulkiai susipjaustykite svogūną ir pomidorus.
- Didelėje keptuvėje pasikaitinkite aliejų ir karamelizuokite smulkiai pjaustytus svogūnus, suberkite ir apkepkite pomidorus.
- Suberkite orzo makaronus.
- Įpilkite sultinį ir palikite virti ant mažos ugnies kaskart pamaišant kol sugers skystį ir suminkštės apie 12 -15 minučių arba pagal pakelio instrukciją.
- Jei makaroniukai jau sugėrė visą sultinį bet vis dar per kieti, įpilkite dar šiek tiek skysčio (sultinio ar tiesiog vandens).
- Suberkite krevetes su visu marinatu, išmaišykite ir pakepkite dar 5 minutes, kol krevetės paraus. Prieš serviruojant suberkite petražoles.
Na ir dar vienas receptas su krevetėmis, nuo kurio bet kuris italas pakrauptų.
Čia net ne viena taisyklė pažeista: ir per raudoną šviesą pravažiuota ir dar priešpriešiniu eismu.
Orzo su krevetėmis grietinėle ir špinatais
Ingredientai
- 500 g valytų, nevirtų krevečių
- 200 g orzo
- 400 g sultinio
- 100 g grietinėlės
- 200 g šviežių plautų špinatų
- 1 vnt. svogūnas
- 1-2 skilt. česnako
- 100 g tarkuoto parmezano
- Sviesto
- Druskos, šviežiai maltų pipirų, raudonųjų pipirų dribsnių, arba šviežio aitraus pipiro griežinėlių, sauja šviežių krapų
Gaminimas
- Pamarinuokite krevetes su šlakeliu aliejaus, pora skiltelių griežinėliais pjaustytų česnakų, citrinos sultimis, tarkuota žievele, pipirais, aitriais pipirais. Tegul pastovi apie 10 min.
- Didelėje keptuvėje pasikaitinkite sviestą ir karamelizuokite smulkiai pjaustytus svogūnus. Apsikepkite orzo makaronus.
- Į tą pačią keptuvę pilkite sultinį ir grietinėlę. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies kaskart pamaišant kol sugers skystį ir suminkštės apie 12 minučių arba pagal pakelio instrukciją.
- Jei makaroniukai vis dar per kieti, įpilkite dar šiek tiek skysčio (sultinio, grietinėlės ar tiesiog vandens).
- Kol makaronai gaminasi atskiroje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite česnakus ir pakepkite mažiau nei pusę minutės, neturi pradėt ruduoti, nes apkars. Berkite krevetes ir kepkite kol pradės rausti. Jokiu būdu neperkepkite, nes krevetės dar kelias minutes gaminsis kartu su orzu, o juk niekas nenori valgyti perdžiūvusių.
- Krevetes, špinatus ir parmezaną berkite į orzo ir maišant dar pavirkite minutę. Suberkite krapus ir patiekite.
Užrašai
Jei smalsu tai kur čia tos raudonos šviesos, išduodu. Italams yra didelis NE jūros gėrybes maišyti su sūriu. Arba viena arba kita, nes sūris užgožia jūros skonį.
Kitas ne, svogūno ir česnako naudojimas tame pačiame patiekale. Jei reikia saldumo tada svogūnas, jei reikia aitrumo, tada česnakas. Prancūzai kur kas liberalesni 🙂